CSM a primit modificările la OUG 7. Cinci articole vor fi modificate: se renunţă şi la articolul privind delegările în parchete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Cinci articole din controversata OUG 7 vor fi modificate, anunţă Nicolae Solomon, preşedintele secţiei pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii, după o întâlnire cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Toader s-a întâlnit vineri şi cu premierul Viorica Dăncilă.

UPDATE Preşedinta CSM, Lia Savonea, a anunţat, vineri, că, prin noul proiect de ordonanţă de urgenţă trimis de ministrul Justiţiei, se abrogă textele din OUG 7 privind delegările în funcţii şi condiţia bunei reputaţii.

Savonea a precizat că membrii CSM nu au avut timp să citească proiectul de ordonanţă de urgenţă, dar au văzut că unele prevederi din OUG 7 sunt abrogate şi altele sunt reformulate.

Ea a spus că se va renunţa la criteriul bunei reputaţii pe baza căruia magistraţii puteau fi revocaţi din funcţii.

Preşedinta CSM a menţionat că o altă prevedere care va fi abrogată este cea referitoare la delegările în funcţii.

„Trebuie să spun că demersurile au fost iniţiate de către CSM din luna decembrie 2018, apoi am revenit în luna ianuarie 2019, pe două segmente: admiterea în magistratură şi concursurile de promovare în funcţie de execuţie şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prima justificare era că starea resurselor din acest moment nu ne permite să formăm pe o durată de 4 ani judecătorii şi procurorii, la Institutul Naţional al Magistraturii, iar cea de a doua cerinţă are ca justificare mai multe texte care nu sunt corelate şi altele care sunt contradictorii în corpul Legii 303/2004. Mă refere la promovarea în funcţii de execuţie şi la ICCJ”, a mai declarat Savonea.

Ea a precizat că, în 18 februarie, Ministerul Justiţiei a înaintat proiectul de OUG pentru avizare. A doua zi era programată o şedinţă de plen, însă avizul nu a putut să fie emis, pentru că nu a fost timpul necesar pentru a putea fi lecturat proiectul şi pentru ca fiecare membru CSM să-şi exprime punctul de vedere. OUG 7 a fost adoptată în 19 februarie de Guvern şi a cuprins şi alte modificări decât cele solicitate de CSM, care au generat o serie de îngrijorări în rândul magistraţilor, a afirmat Lia Savonea.

Membrii CSM s-au reunit în plen, în 25 februarie, pentru a dezbate consecinţele OUG 7 şi măsurile pe care să le ia.

Ştire iniţială 

Potrivit procurorului Nicolae Solomon, se va reveni la forma anterioară a articolului privind delegările. „Acestea vor fi dispuse de secţia pentru procurori”, a transmis magistratul. 

De asemenea, potrivit acestuia, se va renunţa la articolul 54, care prevedea posibilitatea ca judecătorii, foşti procurori, să fie numiţi în funcţii de top din parchet, iar avizul să fie dat de către Secţia pentru procurori. 

„De asemenea, ne-a comunicat că va renunţa la dispoziţiile efectuării la buna reputaţie, precum şi alte două chestiuni, cea referitoare la salarizarea unitara a personalului, precum şi unele corelări tehnice privind Inspecţia Judiciară, fără a face alte intervenţii”, a precizat Solomon. 

Acesta a adăugat că Tudorel Toader le-a transmis că nu va interveni pe celelalte articole prevăzute de OUG 7. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite