VIDEO Capete sparte la înfruntarea dintre Poliţia Locală şi un grup de activişti în centrul vechi al Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul care a folosit pistolul cu bile a fost rănit, la rândul său, de o sitclă aruncată în faţă CAPTURĂ Cristian Vasile
Poliţistul care a folosit pistolul cu bile a fost rănit, la rândul său, de o sitclă aruncată în faţă CAPTURĂ Cristian Vasile

Evenimentul Street Delivery s-a încheiat sâmbătă seară cu un scandal de proporţii care s-a lăsat cu împuşcături şi sticle sparte în centrul Capitalei. Doi tineri şi un poliţist local au ajuns la spital după ce au fost implicaţi într-o altercaţie. Ambele părţi dau vina una pe alta pentru provocarea incidentului. Parchetul a deschis o anchetă.

Procurorii bucureşteni trebuie să elucideze un incident controversat petrecut sâmbătă noaptea în centrul vechi al Capitalei. Mai mulţi tineri care-şi spun activişti, au intrat în conflict cu poliţiştii locali, după ce au participat la evenimentul-manifest Street Delivery, pentru un oraş mai prietenos, declanşând un scandal de proporţii

Pentru că tinerii se manifestau zgomotos, poliţiştii au vrut să-i legitimeze. De la schimbul de replici pe ton ridicat, până la îmbrânceli şi chiar ameninţări cu arma nu a mai fost decât un pas. Unul dintre poliţişti ar fi scos pistolul cu bile din dotare, pentru a-i descuraja pe tineri. Se pare că arma s-ar fi descărcat, rănindu-l la cap pe unul dintre activişti, Ionuţ Cojan.

Poliţistul local a fost acuzat de prietenii tânărului cu care a intrat în conflict că ar fi tras intenţionat cu pistolul. Amicii victimei nu au stat de o parte, ci au sărit pe poliţist, iar unul dintre ei chiar i-ar fi dat în cap cu o sticlă. Printre aceştia s-a numărat şi activistul Alexandru Alexe care din 2013 este urmărit penal pentru vandalizarea maşinii fostului ministru al Culturii, Daniel Barbu.

Ancheta, preluată de procurori

Situaţia de sâmbătă seară s-a calmat abia după apariţia în zonă a unui echipaj de jandarmi, iar protagoniştii au ajuns la Poliţia Sectorului 1 pentru a da declaraţii. Nu doar tinerii ar putea răspunde pentru faptele lor, dar şi poliţiştii locali, suspectaţi că nu au acţionat „ca la carte”. Ancheta a fost preluată de procurori care fac cercetări într-un dosar deschis pentru ultraj şi abuz în serviciu.

”Au fost audiaţi cei implicaţi în scandal, dar dosarul este de competenţa Parchetului Sectorului 1 pentru că există indicii ale comiterii infracţiunii de ultraj, unul dintre poliţiştii locali a fost lovit la nivelul capului cu o sticlă. De asemenea, se fac cercetări privind abuzul în serviciu, pentru a se vedea dacă poliţiştii locali au acţionat conform atribuţiilor”, a declarat, pentru ”Adevărul”, Diana Sarca, purtătoare de cuvânt a Poliţiei Capitalei.

Scandal de la o lozincă

Din imaginile filmate de martori în timpul incidentului reiese că, dincolo de neprofesionalismul cu care au acţionat poliţiştii locali, scandalagiii i-au provocat pe oamenii legii. Unul dintre protagoniştii scandalului, Alexandru Alexe (31 de ani), cunoscut printre iniţiatorii mişcărilor de stradă din România ultimilor ani, a povestit pentru ”Adevărul” propria versiune a incidentului.
Totul a pornit, susţine tânărul, de la o lozincă scandată prea tare. El recunoaşte că, împreună cu amicii săi, erau băuţi, dar ”lucizi”.

”La festival au fost mii de oameni care au băut bere, s-au distrat. Lucru pe care l-am făcut şi noi. Am băut câte două beri, am ascultat muzică, dar eram lucizi. Greşeala noastră a fost că după ce am plecat am scandat o lozincă de la protestele noastre contra despăduririlor: «Toate partidele au tăiat pădurile!». Pentru că noi suntem protestatari şi câteodată mai scandăm...”, a spus Alexandru Alexe.

Motiv tocmai bun pentru poliţişti de a-i legitima. De aici, lucrurile au scăpat de sub control. Activiştii au refuzat să se legitimeze pe motiv că poliţiştii nu le-ar fi arătat legitimaţile. În busculada creată, Ionuţ Cojan a fost rănit de unul dintre poliţişti, care, ulterior, s-a ales cu o sticlă spartă în cap. Un alt activist care a fost agresiv a fost imobilizat de poliţişti şi urcat în dubă. Nici acolo nu s-a potolit.

Alexandru Alexe consideră că el şi amicii lui nu au nicio vină, iar poliţiştii ar fi „încălcat Convenţia de la Geneva”. ”Ceea ce s-a întâmplat a fost exclusiv din vina lor. Colegul nostru urcat în dubă, Alex Cârstea, a început să lovească cu picioarele pentru că făcuse un atac de panică şi de furie, care este absolut normal şi de înţeles la un om care a văzut un prieten cu capul într-o baltă de sânge. A fost un gest de revoltă. A fost gazat în mod repetat...s-a încălcat Convenţia de la Geneva”, a povestit activistul.

„Daţi-mi portavocea, că mai am proteste de făcut...”

În imaginile video, Alexandru Alexe este surprins înjurând poliţiştii ca la uşa cortului. La un moment dat, tânărul a cerut amicilor portavocea, pentru a fi sigur că mesajul său ajunge la urechile oamenilor de ordine: ”Daţi-mi portavocea, că mai am proteste de făcut...”.

Activistul a recunoscut că i-a ultragiat pe oamenii legii, dar susţine că reacţia sa a fost justificată. ”Normal că ţipam la poliţişti. S-a strâns lume puhoi în jurul nostru, care era sub influenţa alcoolului şi care era înfuriată de ce vedea. Eu am fost non-violent, se vede şi pe filmare. Dar de înjurat, i-am înjurat. Da, tot ultraj este... Dar vă spun, niciun procuror n-o să-mi facă mie dosar pentru că i-am înjurat pe poliţişti după ce am asistat la abuzurile lor”, a mai spus Alexandru Alexe. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite