Adrian Severin, anchetat şi pentru complicitate la spălare de bani, în formă continuată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Severin a fost audiat în această dimineaţă la sediul DNA, în dosarul în care este acuzat de complicitate la spălare de bani, legat de încheierea a 20 de contracte de consultanţă pentru a justifica servicii fictive. Procurorii l-au informat au extins urmărirea penală şi pentru complicitate la  spălare de bani, în formă continuată. Fostul europarlamentar a fost trimis în judecată în 2013 pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

UPDATE Potrivit anchetatorilor, în  perioada martie 2007 – noiembrie 2010, Severin Adrian a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanţă „cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii”.

„În perioada respectivă, singurele activităţi înregistrate de societăţile în cauză au fost cele în relaţia cu Adrian Severin, respectiv grupul politic din care făcea parte.

Anchetatorii precizează că ulterior, societăţile comerciale respective nu au mai avut nici un fel de activitate, iar în prezent toate figurează ca fiind radiate din Registrul Comerţului.

„În aceeaşi perioadă, suspectul Adrian Severin cu intenţie şi în conivenţă cu suspecţii Jugănaru Anne-Rose-Marie, Abraham Florin – Leontin şi o altă persoană, a acţionat în vederea disimulării originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de către societăţile din grup către o fundaţie, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire şi instruire a personalului”, mai spun procurorii.

Concret, din actele de urmărire penală a rezultat faptul că plăţile efectuate în contextul de mai sus nu au la bază operaţiuni reale. 

„Pentru a da o aparenţă de legalitate transferurilor efectuate, suspecţii au convenit disimularea acestora sub forma plăţii unor servicii de pregătire profesională a angajaţilor, deşi aceeaşi angajaţi ai societăţilor în cauză au fost angajaţi şi la fundaţia respectivă, iar obiectul contractelor încheiate pentru justificarea plăţilor este similar. Mai mult, numerele de ordine ale contractelor încheiate de fundaţie cu societăţile în cauză sunt consecutive, ceea ce indică faptul că nu au existat contracte încheiate şi cu alţi potenţiali beneficiari ai unor astfel de cursuri”, arată anchetatorii.

În plus, mai spun aceştia, o parte din plăţile facturate de fundaţia respectivă către societăţile comerciale „beneficiare” era ulterioară încheierii raporturilor de muncă cu acei salariaţi, aceştia fiind angajaţii unei alte societăţi din grup, la momentul respectiv.

Severin. am sechestru pe conturi

La ieşirea din DNA Severin a spus că procurorii i-au pus sechestru pe conturi, „pentru că legea obligă”. El a subliniat însă că va contesta la instanţa supremă sechestrul pus asupra veniturilor.

„Eu nu am sute de milioane avere, toate veniturile sunt din activitarea profesională şi salarii, acum salariul meu ajunge la 1.600 de euro”, susţine fostul europarlamentar.

Severin şi-a susţinut nevinovăţia spunând că niciun ban „nu a ajuns” la el. Fostul europarlamentar a mai spus despre înregistrările din PE că el dat consultaţii, nu a făcut lobby.

Trafic de influenţă în Parlamentul European

Pe 11 septembrie 2013, Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat să primească 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale PE, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.

Procurorii DNA au extins urmărirea penală faţă de Anne-Rose-Marie Jugănaru şi Florin-Leontin Abraham, foşti asistenţi europarlamentari, pentru spălare de bani, în formă continuată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite