Şedinţa de bilanţ a Ministerului Apărării a luat sfârşit. Preşedintele Băsescu nu a rămas să facă declaraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traiann Băsescur au participa la şedinţa de bilanţ a MApN FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traiann Băsescur au participa la şedinţa de bilanţ a MApN FOTO Mediafax

Şedinţa de bilanţ a Ministerului Apărării Naţionale pe anul 2012 s-a terminat. În urma prezentării bilanţului, premierul Victor Ponta şi ministrul Apărării au făcut scurte declaraţii. Preşedintele Băsescu a părăsit sediul MApN imediat după terminarea şedinţei.

UPDATE 12.56 Premierul Ponta a explicat că Ministrul Apărării a primit mandat din partea CSAT ca în următoarele luni să încheie negocierile privind achiziţionarea unor avioane multirol aflate deja în uz.

Premierul Victor Ponta a mai spus, la încheierea şedinţei în care a fost prezentat bilanţul activităţii Ministerului Apărării, că atunci când vine vorba de domeniul Apărării, nu există interese politice, ci doar interesul naţional.

UPDATE 12.46 Preşedintele Băsescu a părăsit sediul Ministerului Apărării Naţionale, premierul Ponta şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, fiind singurii care au făcut scurte declaraţii.

UPDATE 12.40  Şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, a afirmat, la şedinţa de bilanţ a activităţii pe 2012 a Ministerului Apărării, că anul care a trecut a fost unul de criză, iar restricţiile bugetare aplicate Armatei au afectat în primul rând tehnic echipamentele militare şi din această cauză şi nivelul de pregătire al Armatei este mai scăzut, informează Agerpres.

Restricţiile bugetare de anul trecut au afectat şi activitatea Armatei prin agravarea stării tehnice a echipamentelor militare şi prin urmare nivelul de pregătire al Armatei Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General

Dănilă a spus că în vederea refacerii capacităţii operaţionale afectate prin subfinanţare, Statutul Major General a contribuit la elaborarea programului multianual asumat de Guvernul României şi aprobat în CSAT în luna ianuarie.

"Prin acest plan se vizează consolidarea capabilităţii necesare pentru îndeplinirea misiunilor Armatei României plecând de la premisa unei creşteri graduale de finanţare a MAPN", a spus şeful SMG.

Obiectivele MApN pentru anul 2013 sunt reprezentate de menţinerea şi dezvoltarea capabilităţilor necesare îndeplinirii misiunilor specifice ale Armatei României, corelate cu noile obiective de capabilităţi ce vor fi negociate şi asumate de România în cadrul NATO, utilizând cadrul multinaţional creat prin deciziile adoptate la Summitul de la Chicago.

Aşa cum arată autoevaluarea Statului Major General pentru anul 2012, structura organizatorică a Armatei nu a suferit modificări substanţiale anul precedent, deoarece acest proces a fost încheiat din 2008, conform Strategiei de Transformare a Armatei României.

Totodată, se precizează că nivelul de pregătire a forţelor şi mijloacelor destinate Serviciului de Luptă a fost menţinut cu dificultate la standardele NATO şi naţionale.

În acelaşi timp, anul trecut, Armata României şi-a menţinut nivelul maxim de susţinere a forţelor în operaţii în afara teritoriului naţional prin depăşirea frecventă a cifrei de 2.000 de militari dislocaţi simultan în teatre.

În anul 2012 a fost declanşat procesul de transfer gradual al responsabilităţilor către forţele de securitate afgane. A fost iniţiat procesul de diminuare graduală a contingentului naţional din Afganistan, efectivele marcând o reducere cu peste 200 de militari, începând cu rotaţia forţelor din perioada decembrie 2012 - februarie 2013.

UPDATE 12.21 Înainte de prezentarea bilanţului MApN, a avut loc o întrevedere între şeful statului, premierul Ponta, ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi vicepremierul Gabriel Oprea.

UPDATE 11.48 La bilanţul activităţii MApN sunt prezenţi şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, şi fostul ministru al Apărării Gabriel Oprea.

UPDATE 10.48: Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la sediul MAPN, el fiind întâmpinat atât de premierul Victor Ponta, cât şi de ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

În cadrul şedinţei de bilanţ a MapN, care a început la ora 10.45, are loc şi activitatea de autoevaluare a Armatei României.

Ştire în curs de reactualizare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite