Victor Ponta: „Preşedintele ne-a cerut ca până pe 3 martie să numim procurorul general şi şeful DNA“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta crede că nu este posibil să numească procurorii DNA, până la data stabilită de preşedinte FOTO AFP
Victor Ponta crede că nu este posibil să numească procurorii DNA, până la data stabilită de preşedinte FOTO AFP

Potrivit declaraţiilor premierului Victor Ponta, preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat ca procedura de numire a procurorului general şi a procurorului-şef al DNA să fie finalizată până la data de 3 martie.

Traian Băsescu se teme că eventuala tergiversare a acestei proceduri ar putea să afecteze şansele de integrare a României în spaţiul Schengen.

Premierul a afirmat duminică seara, la Romania Tv, că acest lucru ar fi imposibil.

„Dacă îl legăm (raportul MCV, n.r.), nu vom intra niciodata în Schengen”, a transmis Ponta, referindu-se la faptul că există state din Europa care s-ar putea folosi de MCV pentru a bloca accesul României şi Bulgariei, pe fondul unor considerente de natură politică internă, ca apropierea alegerilor.

„Ceea ce este relevant în problema Schengen este că Franţa este dispusă să ne ajute şi că Germania trebuie convinsă şi de preşedintele ţării, şi de mine ca prim-ministru, că merităm să fim în Schengen. Restul, scrisorile şi ping pong-ul între noi şi cum îl cheamă pe procuror nu ne afectează, pe plan extern”, a declarat el.

Victor Ponta nu vrea să lege problema aderării la Schengen de monitorizarea pe justiţie.

„Am încercat să găsim o soluţie să avem o decizie chiar şi parţială, legată de aeroporturi. Era important să arătăm ca este un subiect comun, dar preşedintele nu a vrut să semneze scrisoarea cu mine. E ca la poker, vrea să pluseze probabil. Nu sunt de acord să asumăm noi faptul că pentru Schengen trebuie să facem unele lucruri pentru MCV. În al doilea rând, nu ştiu dacă-i vom face să se razgândească pe liderii europeni că îi avem procurori pe Popescu şi Ionescu”, a spus Ponta.

Sâmbătă, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că preşedintele Băsescu i-a scris lui şi premierului Victor Ponta, că se fac vinovaţi de neintrarea României în spaţiul Schengen dacă nu vor trimite mai repede numirile procurorului general şi şefului DNA.

În replică, Victor Ponta crede că scrisoarea preşedintelui este legată de căutarea unui vinovat pentru o eventuală amânare a intrării în Schengen, Băsescu ştiind că nu este posibilă numirea procurorilor până pe 3 martie.

„Acum preşedintele ne spune că, până pe 3 martie, să numim şefii procurorilor. Amintesc că cei doi candidaţi propuşi de ministrul Justiţiei au fost respinşi de către preşedintele Băsescu. Cred că este o scrisoare de uz intern a preşedintelui”, a apreciat Ponta.

„Noua procedură de selecţie a procurorilor trebuie să primeasca punctul de vedere al Comisiei Europene, apoi este un termen de depunere al candidaturilor, sunt procedurile de selecţie de la Ministerul Justiţiei şi avizul CSM. Credeţi la modul serios că asta se poate întâmpla până pe 3 martie?", s-a întrebat Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite