Şcoală la aerotermă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 3.000 de elevi îngheaţă de frig în şcolile din Calafat, deoarece combustibilul pentru sistemul termic al oraşului este folosit cu economie. Profesorii de la şcolile din Calafat, judeţul Dolj, erau nevoiţi ieri să plimbe copiii de la o unitate de învăţământ la alta pentru că gerul a pus stăpânire pe clase.

Cu căciulile pe cap şi mănuşile în mâini, micuţii se chinuiesc să facă faţă temperaturilor scăzute. „Este foarte frig... Şi acasă e la fel. Nici măcar neuronii nu mai funcţionează la temperaturile astea", spune Alin, un elev de clasa a VI-a.

Sătui de frigul din clase, elevii şi profesorii au strâns bani şi au cumpărat câteva aeroterme, dar degeaba. „Mă mir că mai au putere să vină la şcoală. Chiar dacă suspendăm cursurile, ei se duc acasă tot în frig. Ni s-a spus că nu mai există păcură", susţine Adriana Pop, directorul Liceului Teoretic „Independenţa".

„Îmi îngheaţă mâna pe pix"

Elevii stau la ore îmbrăcaţi în geci groase. Din când în când, suflă în palme ca să se încălzească. Aceeaşi situaţie şi la Şcoala nr. 2, la Colegiul Tehnic „Ştefan Milcu", dar şi la grădiniţele din oraş. Singura unitate şcolară care are centrală proprie pe lemne este Şcoala nr. 1. Aici au fost mutaţi peste 180 de elevi de la Şcoala nr. 2 şi de la mai multe grădiniţe.

„Am măsurat temperatura la noi în şcoală şi nu depăşeşte 4 grade Celsius. Mulţi dintre elevi au răcit, iar alţii fac eforturi să ajungă de dimineaţă la şcoală. Noroc că au o săptămână de vacanţă, dar şi în casele lor e tot frig", explică Maria Bălan, directorul Şcolii nr. 2 „Constantin Gerota".

Căldură la presiune minimă

Autorităţile locale sunt depăşite de situaţie. „Funcţionăm cu păcură dată de un particular, pe obraz. I-am promis că îi dăm banii în februarie. Nu ştiu dacă păcura mai ajunge pentru două, trei zile", susţine viceprimarul Vasile Adelică. Singura centrală termică din Calafat la care sunt racordate 3.000 de familii şi instituţiile de învăţământ a intrat anul trecut în faliment.

„Plătim 50 de mii de lei pe lună chirie unei firme particulare pentru utilaje, dar sunt uzate şi se defectează foarte des. Probabil, nici păcura nu este de calitate. Pierderile sunt de peste 50 la sută, suportate de populaţie", explică vice­primarul.

O olimpică merge pe jos câte doi kilometri până la şcoală

Cristina Ioana Zamfir este elevă în clasa a VI-a la şcoala din comuna doljeană Podari şi merge doi kilometri pe jos pentru a ajunge la microbuzul care o duce la cursuri. Atunci când îl pierde, îmbrăcată gros şi cu ghiozdanul greu în spate, mai merge pe jos alţi cinci kilometri până la şcoală.

Olimpică la limba română, fata povesteşte că este în stare de orice sacrificiu pentru a învăţa carte. „Pentru mine este important să învăţ bine. Nu îmi permit să pierd nimic, pentru că nu are cine să mă ajute după aceea la teme. Vreau să urmez o facultate şi să devin profesor aici în comună", ne-a spus Cristina în drum spre şcoală. Andreea Mitrache

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite