Sorin Oprescu, termen limită pentru decizia demolării Cathedral Plaza: două zile până la aplicarea hotărârii instanţei judecătoreşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul Cathedral Plaza ar trebui să fie demolat FOTO Arhiva Adevărul
Turnul Cathedral Plaza ar trebui să fie demolat FOTO Arhiva Adevărul

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, mai are doar două zile la dispoziţie pentru a prezenta decizia de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza, potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti. În caz contrar, spun aceştia, vor apela la forurile internaţionale.

După ce Tribunalul Dâmboviţa a hotărât că Sorin Oprescu va trebui să emită, până joi, decizia privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza, primarul general a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că o comisie de experţi se va pronunţa, în urma mai multor studii, asupra condiţiilor în care poate fi demolat turnul de 19 etaje din centrul Capitalei.

„Domnul primar nu face altceva decât să tergiverseze demolarea. Au fost făcute studii şi se ştie foarte clar că demolarea clădirii nu va afecta în niciun fel catedrala noastră“, a declarat, pentru adevarul.ro, părintele Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

De asemenea, Doboş spune că în cazul în care Sorin Oprescu nu va prezenta decizia desfiinţării turnului până joi, 17 octombrie, reprezentanţii Arhiepiscopiei vor apela, cel mai probabil, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Episcopii europeni contestă decizia lui Oprescu

Episcopii catolici din Europa, reuniţi în Adunarea Plenară a Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene, au declarat că susţin demolarea Cathedral Plaza şi că sunt îngrijoraţi pentru că Sorin Oprescu nu a aplicat decizia instanţelor de judecată din România, după cum se arată într-un comunicat trimis de Arhiepiscopia Romano-Catolică.

Totodată, reprezentanţii Arhiepiscopiei îl acuză pe Sorin Oprescu că în loc să-şi aloce timp pentru demolarea construcţiei Cathedral Plaza, el autorizează demolarea unei case istorice, „legată de viaţa şi de personalitatea Monseniorului Vladimir Ghika, declarat de curând fericit de către Biserica Catolică şi pentru care s-a constatat calitatea de deţinut politic de către Tribunalul Bucureşti“.

Până în acest moment, demolarea turnului din inima Bucureştiului nu a început, pentru că Sorin Oprescu, spun cei de la Arhiepiscopie, a declarat întregul  proces al demolării extrem de costisitor. Aceasta nu ar fi singura problemă, pentru că primarul general se teme şi de riscurile pe care le presupune o demolarea de o asemenea amploare.

Până joi, la termenul limită impus primarului general, conducerea Arhiepiscopiei spune că tot ce poate face este să creadă că lucrurile vor intra pe un făgaş normal, iar Sorin Oprescu va înţelege necesitatea demolării acestui turn.

„Avem speranţa că nu vom fi obligaţi să solicităm încă o dată sprijinul forurilor internaţionale, mai ales al celor implicate în procesul de monitorizare a aplicării hotărârilor judecătoreşti în România, astfel încât să nu fie nevoie de proceduri dureroase, pentru ca dreptatea câştigată în mulţi ani de judecată să îşi găsească în sfârşit drumul către lumină“, a declarat Înalt Prea Sfinţia Sa Ioan Robu.

Povestea „colosului de lut“

Cathedral Plaza sau colosul cu picioare de lut, aşa cum îl numesc reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, trebuia să intre în proces de demolare de la începutul anului, după cum susţin avocaţii Arhiepiscopiei. Aceştia spun că decizia a fost dată de Curtea de Apel Ploieşti şi este definitivă şi irevocabilă.

Nemulţumirea episcopilor vine pe fondul neaplicării deciziei definitive şi irevocabile, de pe 23 ianuarie, dată de Curtea de Apel Ploieşti, prin care s-a dispus demolarea turnului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc.

De altfel, primarul Sorin Oprescu vrea să recupereze terenul concesionat către firma care a construit ilegal Cathedral Plaza. Decizia a venit la câteva zile după ce executorul judecătoresc a somat Primăria Capitalei să demoleze în termen de 10 zile clădirea.

Povestea clădirii Cathedral Plaza a început în urmă cu aproape cincisprezece ani, atunci când Millennium Building Development a dezvoltat proiectul, investiţie ce s-a ridicat la aproximativ 60 de milioane de euro. Turnul de 19 etaje din coasta Catedralei Sfântul Iosif din Capitală a fost finalizat în 2011.

Pe aceeaşi temă:

Oprescu aşteaptă raportul comisiei de expertiză pentru a decide în privinţa demolării Cathedral Plaza

Cât ne costă demolarea Cathedral Plaza

Locuitorii Capitalei nu vor demolarea Cathedral Plaza. Instanţa a decis că autorizaţia de construire a blocului de 19 etaje este ilegală

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite