Sistem unic de tarifare pentru Metrorex şi RATB: bilet universal pentru metrou şi autoboz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti va înfiinţa, din vară, un sistem unic de tarifare pe mijloacele de transport în comun publice şi private.

Ne plimbăm mai mult, plătim mai puţin. Aşa se traduce iniţiativa autorităţilor de transport local care vor să stabilească, în zilele următoare, un preţ standard pentru un bilet universal de călătorie, valabil atât la metrou, cât şi pentru autobuze şi microbuzele private.

Mai exact, potrivit oficialilor Metrorex şi RATB, din luna iunie călătorii vor plăti o sumă fixă pe un bilet care le va permite să circule cu el, în aceeaşi zi, pe toate rutele de transport public şi privat.

„De exemplu, cineva care va merge cu metroul până la Păcii şi de-acolo coboară şi trebuie să mai meargă o staţie cu maşina RATB şi apoi cu microbuzul, va plăti doar echivalentul acelui bilet unic. Iar operatorii privaţi trebuie să se conformeze“, a declarat Gheorghe Udrişte, directorul Metrorex.

Oficialul susţine că în prezent s-a înfiinţat o comisie care să stabilească preţul exact al cardului. Acest sistem va fi dezvoltat în prima parte a acestui an, urmând ca din vară, mai exact din luna iunie, să poată deveni funcţional.

Operatorii stabilesc tarifele

Şeful Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti (AMTB), Adrian Criţ, susţine că această integrare tarifară va fi de fapt de două feluri. Prima implică un preţ orar pentru călătorii, iar cea de-a doua presupune introducerea mai multor tipuri de abonament pentru operatori.

„Tarifele le stabilim împreună cu operatorii, noi nu intrăm în zona de competenţă a tarifului stabilit de aceştia, dar pe tarife unice, pe tarife de colaborare, de asociere între operatori, vom avea competenţe reale“, a precizat Criţ.

Ne aliniem la standarde europene

Acest sistem va fi similiar celor din alte capitale europene, dar va ţine cont şi de elementele de la nivel local. Întrebat despre cheltuielile generate de această operaţiune, Criţ nu a avansat o estimare, precizând însă că vor fi „costuri minime“.

„Ne bazăm pe un sistem existent, nu venim cu un sistem nou, ar fi ridicol să zicem că inventăm şi venim şi aruncăm nişte bani pe fereastră pe un sistem nou“, a mai precizat acesta.

Şeful autorităţii a adăugat că acest sistem electronic de plată trebuie introdus şi la operatorii privaţi, pentru a o „transparenţă totală“ a veniturilor care ar trebui să meargă la bugetul de stat.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite