Primăria Capitalei a achiziţionat două tomografe pentru arbori. Valoarea achiziţiei depăşeşte 130.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei a achiziţionat două tomografe care evaluează rezistenţa arborilor, prin intermediul cărora vor fi evaluaţi şi conservaţi copacii bătrâni din Bucureşti aspect ce, potrivit intituţiei, reduce riscul de prăbuşire la care ar fi expuşi trecătorii. Valoarea totală este 131.987 de lei, fără TVA.

„Primăria Municipiului Bucureşti,(....) a achiziţionat 2 aparate de tomografiere a arborilor, folosite pentru a evalua starea de sănătate a arborilor maturi din Bucureşti şi în special a exemplarelor valoroase, în scopul conservării şi păstrării lor. Cele două aparate vor contribui la creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor: aparatele permit identificarea arborilor bolnavi sau îmbătrâniţi şi a ramurilor cu potenţial risc de desprindere. Tratarea acestora în mod corespunzător, după stabilirea diagnosticului, reduce riscul de prăbuşire a copacilor, la care ar fi expuşi trecătorii”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Capitalei.

Aparatele Tomograful Sonic PICUŞ 3 şi Tomograful electric TreeTonic 3 sunt echipamente cu tehnologie imagistică pentru inspecţia arborilor, prin care se va stabili şi aplica tipul de intervenţie adecvată: au capacitate de stocare de peste 100 de tomografe, sunt dotate cu bluetooth, iar tomografia arborelui poate fi vizualizată în timp real prin intermediul unui laptop. Valoarea totală a celor două tomografe este de 131.987 lei fără TVA.

„Fiind dotate cu sistem GPS, aparatele stochează, de asemenea, locaţia exactă a arborelui tomografiat. Aparatele măsoară rapiditatea de propagare a undelor sonore în ţesutul lemnos şi identifica ţesuturile afectate într-un mod non-invaziv. Majoritatea bolilor şi a rănilor arborilor duc la apariţia de fracturi, cavităţi sau putregai care modifică elasticitatea şi densitatea ţesutului lemnos. Rapiditatea de propagare a undelor sonore este direct influenţată de aceste modificări din ţesut investigate de cele două aparate. Acestea realizează analiză pe verticală a extinderii ţesutului afectat şi etectează stadii incipiente de putregai. Astfel, se poate face o previziune a rezistenţei arborelui”, se mai arată în comunicatul PMB.

La începutul anului primăria Cluj-Napoca a achiziţionat şi ea un aparat tomograf pentru arbori. Potrivit presei locale aparatul a costat 28.500 euro, licitaţia a fost atribuită, în 15 decembrie 2017, firmei Dynamic Instruments din Bucureşti. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite