Prefectul Capitalei cere în instanţă anularea restituirii Parcului Bordei familiei Constanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectul Toni Greblă a anunţat că va contesta deciziile în cazul parcului Bordei    Foto: Facebook
Prefectul Toni Greblă a anunţat că va contesta deciziile în cazul parcului Bordei    Foto: Facebook

Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti a anunţat că va solicita în instanţa de judecată anularea celor două dispoziţii prin care Primarul General al Capitalei a restituit Parcul Bordei familiei Constanda.

„Prefectul Municipiului Bucureşti a sesizat instanţa de judecată, solicitând anularea celor două dispoziţii prin care Primarul General al Capitalei a restituit Parcul Bordei unor persoane

Urmare exercitării controlului de legalitate, Prefectul Municipiului Bucureşti a sesizat Tribunalul Bucureşti, solicitând anularea a două dispoziţii prin care Primarul General al Capitalei a reconstituit dreptul de proprietate unor persoane pe terenul din Parcul Bordei.

Motivul principal, pentru care a solicitat anularea dispoziţiilor, este acela că terenul restituit a fost expropriat prin Decret Regal, încă din 1935, în favoarea Municipiului Bucureşti, în scop de utilitate publică, pentru amenajarea râului Colentina şi construirea salbei de lacuri pe acest curs de apă“, a transmis Instituţia Municipiului Bucureşti.

Motivul principal pentru care s-a solicitat anularea dispoziţiilor este acela că terenul restituit a fost expropriat prin Decret Regal, încă din 1935, în favoarea Municipiului Bucureşti, în scop de utilitate publică, pentru amenajarea râului Colentina şi construirea salbei de lacuri pe acest curs de apă.

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat, pe 3 iunie, că a semnat, în numele PMB, un acord cu familia Constanda pentru a rezolva problema datoriei de circa 125 de milioane de euro pe care municipalitatea o are, conform deciziei judecătoreşti definitive din anii trecuţi.

Istoria „Afacerii Costanda” a început în anul 2003, atunci când Costică Constanda a cumpărat peste 3 hectare de teren la marginea parcului Herăstrău de la o persoană care le obţinuse după ce cumpărase, la rândul lui, drepturi litigioase.

Primăria Capitalei construise însă deja acolo vile de lux şi denumise cartierul „Satul Francez, iar, în aceste condiţii, Primăria Generală de atunci i-au oferit lui Costanda parcul Bordei, aflat în apropiere, într-o zonă la fel de scumpă. Omul de afaceri intenţiona să construiască blocuri, însă Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru a permite ridicarea unor imobile. Pentru că Planul nu a mai fost elaborat, Constanda s-a adresat instanţei care i-a dat dreptate şi a decis în anul 2011 ca omul de afaceri Costică Costanda să fie despăgubit. Sentinţa a fost contestată, iar Curtea de Apel Bucureşti a decis, în anul 2014, că Primăria Capitalei va trebui să plătească peste 115 milioane euro familiei Costanda. Sentinţa a rămas definitivă în anul 2020, prin hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Primarul Nicuşor Dan a precizat că încearcă să plătească eşalonat.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Ramona Mănescu a pierdut procesul cu RISE Project: Va fi obligată să restituie aproximativ 8.000 de euro

Un remorcher militar a distrus o mină marină din Al Doilea Război Mondial, în largul ţărmului românesc al Mării Negre

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite