Povestea profesorului favorit de pe locul patru: Elizabeta Mincu este profesor de geografie în cadrul Colegiului Naţional „Mihai Viteazul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce „Adevărul" a publicat povestea dascălului aflat pe locul cinci în campania „Profesorul cu care Bucureştiul se mândreşte", a venit rândul şi celui de pe locul patru să-şi istorisească viaţa

Elizabeta Mincu este profesor de geografie în cadrul Colegiului Naţional „Mihai Viteazul" şi a fost aleasă de cititori, împreună cu redacţia „Adevărul" şi juriul de specialitate, dascălul potrivit pentru locul patru în campania „Profesorii cu care Bucureştiul se mândreşte".


Profesoara a povestit reporterilor „Adevărul" cum şi-a început cariera în învăţământ, dar şi cum a reuşit să atingă performanţe de invidiat. Ideea de a deveni dascăl de geografie i-a venit încă din liceu, datorită profesorului care îi preda, la acea vreme, această materie. Elizabeta Mincu a fost impresionată de modul în care dascălul ei de geografie privea lucrurile când erau în excursii. „Era cu totul altceva. Privea cu alţi ochi, faţă de o persoană normală, toate peisajele, formele de relief, şi orice ţinea de geografia unei zone. Atunci mi-am spus că trebuie să ajung să privesc şi eu cu aceeaşi ochi cum privea profesorul meu", şi-a amintit dascălul de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul".


Zis şi făcut! Imediat ce a terminat Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr" din Sibiu, a plecat la Bucureşti şi a dat examenul de admitere la Facultatea de Geografie, pe care l-a şi luat cu brio. Ambiţiile ei erau mari, şi anume, vroia să ajungă prima la învăţătură, la sfârşitul facultăţii.


Locul doi la învăţătură, din cauza copilului


Însă, începând cu anul trei, acest lucru devenea tot mai greu de atins. Elizabeta Mincu l-a cunoscut pe viitorul ei soţ în anii facultăţii, iar în penultimul an s-a şi căsătorit cu acesta. În anul patru, profesoara a adus pe lume şi primul ei copil. Aceste două evenimente nu i-au mai permis să înveţe cât ar fi dorit şi a ajuns să termine facultatea pe locul al doilea. „Am terminat după şefa de promoţie. Ea a absolvit cu nota 9,96, iar eu cu 9,83", a explicat dascălul.


Profesoară în urma unui concurs


Imediat după absolvire, Elizabeta Mincu a încercat să-şi găsească un loc de muncă în învăţământ, însă a găsit doar trei posturi, în cadrul unor şcoli generale din apropierea Bucureştiului. Pentru că nu a avut nicio altă alternativă, a acceptat postul din localitatea Giurgiu. Dar distanţa pe care trebuia să o parcurgă în fiecare zi a făcut-o să reziste doar un trimestru, după care a intrat în concediu de maternitate.


După un an de concediu, s-a organizat un concurs de intrare în învăţământ, în şcolile din Bucureşti, la care profesoara nu a lipsit. „După ce am ieşit printre cei câştigători, am ales un liceu industrial din Bucureşti, şi anume Colegiul Tehnic <Miron Niculescu>", a povestit profesoara. În 1984, a avut posibilitatea să se mute la Colegiul Naţional „Mihai Viteazu", oportunitate de care a şi profitat.


Olimpică, la olimpiade


În cadrul acestui liceu, olimpiadele de geografie au devenit pasiunea ei. Astfel, profesoara a participat până acum la olimpiadele naţionale de geografie cu 150 de finalişti, iar la cele internaţionale, cu doi elevi, dintre care unul a câştigat medalia de aur, iar celălalt s-a clasat pe locul patru. „Tot meritul este al eleviilor, eu şi domnul director, Sever Popa, doar i-am împins un pic ", a spus profesoara.


În cadrul Colegiului Naţional „Mihai Viteazul", Elizabeta Mincu a reuşit să ocupe postul de şefa ariei curriculare, dar şi cea a catedrei de geografie. Referitor la învăţământul românesc, profesoara se declară dezamăgită din cauza indiferenţei arătată de Ministerul Învăţământului pentru profesori. Însă cea mai mare dezamăgire pe care o are dascălul este că elevii buni care pleacă din şcolile româneşti, ajung să lucreze în alte ţări. „Dacă aş fi pentru o zi ministrul Învăţământului, prima măsură pe care aş lua-o, ar fi să creez locuri de muncă pentru copii buni din şcoli", a explicat Elizabeta Mincu.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite