Podiumul Olimpiadei Internaţionale de Matematică, plin de români: şase medalii pentru liceenii noştri de top

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa Olimpică de Matematică a României a ocupat locul întâi din Europa şi locul 10 din 100 de ţări la Olimpiada Internaţională de Matematică de anul acesta. Chiar dacă este vorba de un clasament neoficial, acest rezultat este o reuşită enormă pentru învăţământul românesc.

După ce şi anul acesta am avut parte de un examen de bacalaureat dezastruos, vedem că există totuşi şi elevi care îşi iau rolul în serios, învaţă şi reuşesc să ducă faima României mai departe. Doi elevi români, Omer Cerrahoglu  de la Colegiul Naţional Vasile Lucaciu din Baia Mare şi Radu Bumbacea, elev al Colegiului Naţional Tudor Vianu din Bucureşti au reuşit să ia se claseze pe primul loc la Olimpiada Internaţională de Matematică de anul acesta.

 Potrivit portalului de ştiri HotNews.ro, Omer Cerrahoglu este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional ”Vasile Lucaciu” din Baia Mare. La 14 ani a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică din  Bremen în 2009. Elevul mai are în palmares un număr impresionant de medalii de aur şi argint la competiţiile naţionale şi internaţionale de matematică şi fizică şi se declară pasionat de ştiinţe şi filozofie.

Cel de-al doilea elev de aur al României, Radu Bumbacea a absolvit anul acesta Colegiul Naţional Tudor Vianu din Capitală. El a câştigat  o medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică din Amsterdam, ediţia 2012 şi la cea din Kazakhstan din 2011. A cunoscut succesul competiţiilor de matematică încă din clasa a VIII şi de atunci tot câştigă. Radu este pasionat de literatură şi ştiinţe şi anul acesta va pleca la studii la prestigioasa universitate din Cambridge.

 Aur, argint şi bronz pentru tinerii matematicieni ai României

Pe lângă rezultatele celor doi elevi, România a mai avut în fruntea competiţiei încă trei tineri care au reuşit să obţină medalii de argint la aceeaşi competiţie. Aceste medalii au fost obţinute de Octav Drăgoi, Ioana Tamaş şi Ştefan Ivanovici - toti fiind elevi ai Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti.  De asemenea, Stefan Ivanovici, elev de clasa a X-a a reuşit să obţină o clasare pe locul trei, obţinând astfel medalia de bronz la aceeaşi competiţie.

Profesorul Radu Gologan, cel care i-a îndrumat pe tinerii noştii olimpici spune că,potrivit unui clasament neoficial realizat în fiecare an la Olimpiada Internaţională de Matematică, pe puncte, România este anul acesta pe locul 10 din 100 ţări şi prima ţară din Europa. Primele locuri ale acestei competiţii, pe plan global, au fost adjudicate de elevii din Coreea, China şi Statele Unite ale Americii.

Olimpiada Internaţională de Matematică a avut loc, anul acesta, în perioada 4-16 iulie şi s-a desfăşurat la Mar del Plata din Argentina. România este déjà o ţară cu tradiţie în acest gen de concursuri, elevii noştri fiind aproape în fiecare an pe podium, datorită rezultatelor excepţionale. Lotul olimpic al României a fost condus anul acesta de profesorul Radu Gologan.

Citeşte şi Olimpicii de aur ai lui Gologan 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite