Oprescu face schimb cu BCR pentru a amenaja Pinacoteca Capitalei, într-o clădire de pe Lipscani. Diferenţa pentru transfer: peste cinci milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul General al Capitalei a avizat vineri proiectul de hotărâre care stabileşte ca municipalitatea să facă un schimb de clădiri cu Banca Comercială Română pentru înfiinţarea Pinacotecii Bucureştiului pe strada Lipscani. Pentru a finaliza schimbul, Primăria Capitalei va achita o diferenţă de 5,78 de milioane de euro.

Astfel, potrivit Mediafax, în expunerea de motive a proiectului de hotărâre aprobat în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) se arată că pentru realizarea programului multianual Pinacoteca Municipiului Bucureşti era necesară identificarea unei clădiri în care să fie expus patrimoniul de artă al Pinacotecii.

Patrimoniul Pinacotecii, una dintre aşezămintele de cultură cu tradiţie din Capitală, este constituit din 2.546 de lucrări de pictură românească şi europeană, 402 lucrări de sculptură, 87 de lucrări de artă decorativă, 2.445 de lucrări de grafică, care în prezent este oferit publicului "în expoziţii temporare şi în spaţii care aparţin altor instituţii".

Pentru a rezolva această problemă a spaţiului pentru expoziţii a fost identificat imobilului din strada Lipscani numărul 18-20, din Sectorul 3, care este o clădire monument istoric din grupa A, proprietate privată a Băncii Comerciale Române (BCR).

Municipalitatea şi-a exercitat dreptul de preempţiune asupra imobilului din strada Lipscani şi va da la schimb un teren situat în Calea Victoriei numărul 15.

Peste cinci milioane de euro, achitate de PMB pentru clădirea din Lipscani

În vederea schimbului a fost făcut un raport de evaluare care a stabilit că valoarea de piaţă a terenului construit în suprafaţă de 4.210 metri pătraţi din Calea Victorie este de 8.147.000 de euro, iar valoarea construcţiei, cu terenul aferent, din strada Lipscani numărul 18-20, care are parter, două etaje şi pod, este de 13.933.000 de euro.

Potrivit raportului de evaluare, diferenţa dintre cele două obiective, de 5.786.000 de euro, constituie contravaloare care trebuie achitată atunci când va fi efectuat schimbul de proprietăţi.

Pe terenul situat în Calea Victoriei numărul 15, aflat în proprietate municipiului Bucureşti, este o construcţie proprietate a SC Bucharest Financial Plazza SRL, imobil ce aparţine domeniului privat al Capitalei.

Potrivit sursei citate, clădirea din strada Lipscani este contruită între anii 1910-1913 pentru Societatea Dacia, pe locul unde s-a aflat Biserica lui Ghiorma Banul (a grecilor, n.r.) şi Hanul Grecilor. Clădirea a fost restaurată între anii 1977 şi 1983 şi se află la intersecţia străzilor Lipscani, Smârdan şi Stavropoleos.

Pinacoteca Municipiului Bucureşti

Pinacoteca Municipiului Bucureşti, din 1984 devenită Secţie de Artă a Muzeului Municipiului Bucureşti, este unul dintre aşezămintele de cultură cu tradiţie din Capitală. Pinacoteca a fost înfiinţată pe 1 iunie 1933, ca o necesitate de a concentra într-un singur loc operele de artă (lucrări de pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă) pe care Capitala le adunase în decursul timpului.

Pe aceeaşi temă:

Oprescu vrea bani pentru modernizarea şi reabilitarea sediului vechi al Primăriei: peste 24 de milioane de euro pentru lucrări de doi ani

FOTO VIDEO Evacuări cu scandal. S-au încins spiritele lângă „biroul” lui Vanghelie: zeci de persoane au protestat la sediul Primăriei Sectorului 5

Conflict deschis între Primăria Generală şi Primăriile de sector, pe problema salubrizării. Niciuna dintre părţi nu vrea să renunţe la propriile contracte

FOTO PMB defrişează spaţii verzi: parcul din curtea spitalului Gomoiu, distrus. Municipalitatea: executantul lucrării, obligat să planteze 348 de arbori

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite