UPDATE Nicuşor Dan: legea descentralizării, ca pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Cum încalcă propunerea legislativă Constituţia României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“, Nicuşor Dan, susţine în continuare că Legea Descentralizării conţine prevederi extrem de grave asupra patrimoniului României FOTO Adevărul
Preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“, Nicuşor Dan, susţine în continuare că Legea Descentralizării conţine prevederi extrem de grave asupra patrimoniului României FOTO Adevărul

Legea Descentralizării prin care Guvernul vrea să-şi asume marţi răspunderea în faţa Parlamentului conţine prevederi extrem de grave asupra patrimoniului istoric, consideră preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“, Nicuşor Dan. Matematicianul compară situaţia cu momentul 1977, atunci când dictatorul Nicolae Ceauşescu a desfiinţat Direcţia Monumente Istorice. Alături de societatea civilă, reprezentanţii UNESCO critică de asemenea noua lege.

UPDATE Un protest spontan faţă de Legea Descentralizării va avea loc începând cu ora 18.00 la ieşirea din Parcul Izvor de lângă Palatul Parlamentului. Cei care se opun proiectului de exploatare minieră cu cianuri de la Roşia Montană, dar şi cei care nu sunt de acord cu explorarea gazelor de şist vor şi ei prezenţi. 

Nicuşor Dan alături de majoritatea organizaţiilor ce luptă pentru patrimoniul cultural şi istoric, cât şi cel de mediu, critică în continuare o parte din prevederile integrate în noua Lege a Descentralizării pe care Guvernul României îşi va asuma răspunderea mâine.

Într-un comunicat de presă emis redacţiei „Adevărul“, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“ a timis şi părearea oficială a Comitetului Naţional Român ICOMOS România. ICOMOS reprezintă organismul UNESCO însărcinat cu protecţia patrimoniului internaţional.

ICOMOS România: descentralizarea, lovitura mortală dată ocrotirii patrimoniului naţional

Potrivit Comitetului, în forma în care este proiectată, descentralizarea în domeniul patrimoniului va da în fapt o lovitură mortală capacităţii de ocrotire a patrimoniului cultural naţional de către Statul Român, ca stat naţional şi unitar.

Scrisoarea Deschisa a ICOMOS România trimisă Ministrului Culturii

Consiliile Judeţene vor avea voie să declaseze monumentele istorice din Lista Monumentelor Istorice, rolul Ministerului Culturii fiind pur formal. Mai exact, conform articolului 13, hotârarea de declasare se ia de către Consiliul Judeţean. De asemenea, Ministerul Culturii verifică doar respectarea metodologiei de declasare, nu şi conţinutul acesteia.

În plus, Direcţiile pentru Cultură, cele care avizează toate demolările şi construcţiile în zonele protejate, sunt trecute din subordinea Ministerului Culturii în subordinea Consiliilor Judeţene, care emit şi autorizaţiile de desfiinţare / construire.

Acelaşi lucru susţinut de societatea civilă din România este punctat şi de reprezentanţii UNESCO şi anume că, cel mai probabil, aceste Direcţii nu vor cenzura deciziile Consiliului Judeţean.

Legea Descentralizării încalcă Constituţia

Se pierde astfel rolul Ministrului Culturii de filtru al deciziilor autorităţilor locale asupra patrimoniului cultural. Se încalcă articolul 33 alineatul 3 din Constituţie, care prevede caracterul naţional al patrimoniului istoric.

„Statul trebuie să asigure păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii naţionale, stimularea artelor, protejarea şi conservarea moştenirii culturale, dezvoltarea creativităţii contemporane, promovarea valorilor culturale şi artistice ale României în lume“, precizează ICOMOS România.

Reprezentanţii Comitetului sunt de părere că evoluţia capitolului cultură din Legea Descentralizării a fost foarte sinuos, autorităţile întrecându-se în declaraţii care se bat cap în cap.

Mediul, aceeaşi poveste

Prevederile asupra mediului sunt similare celor pentru patrimoniul construit, sunt de părere reprezentanţii Comitetului. Aceşţti spun că agenţiile judeţene pentru protecţia mediului trec din subordinea Ministerului Mediului în subordinea Consiliilor Judeţene.

Agenţiile judeţene vor emite toate avizele asupra intervenţiilor asupra mediului din judeţe / Municipiul Bucureşti, inclusiv delimitarea şi administrarea ariilor naturale protejate.

În acest fel, proiectul Legii descentralizarii încalca flagrant dispoziţiile propunerii făcute de Directiva  Parlamentului European privind evaluarea impactului asupra mediului adoptată pe 9 octombrie 2013 de Parlamentul European.

Uniunea Europeană cere independenţă, Guvernul României o scade chiar şi pe cea actuală

Reprezentanţii organismului UNESCO însărcinat cu protecţia patrimoniului internaţional confirmă acelaşi lucru declarat şi de cele peste 70 de organizaţii nonguvernamentale. 

În expunerea de motive a propunerii de Directivă se menţionează că trebuie asigurată o independenţă absolută a autprităţii competene faţă de iniţiatorul proiectului. Iar proiectul de Directivă prevede ca statele membre să desemneaze autoritatea sau autorităţile competente de o manieră prin care să se garanteze independenţa lor deplină în ceea ce priveşte exercitarea atribuţiilor care le-au fost încredinţate în temeiul prezentei directive.

„În special, autoritatea sau autorităţile competente sunt desemnate astfel încât să fie evitată orice relaţie de dependenţă, legătură sau subordonare între ele sau componentele lor şi iniţiator. O autoritate competentă nu îşi poate exercita atribuţiile care i-au fost încredinţate în conformitate cu prezenta directivă în legătură cu un proiect al cărei iniţiator este ea însăşi“, mai specifică sursa citată.

Societatea civilă din România: descentralizarea promovează prosperitatea baronilor locali

Practic, instituţii abilitate şi recunoscute la nivel internaţional spun acelaşi lucru pe care îl declarau şi reprezentanţii societăţii civile de profil în conferinţa de presă de pe 6 noiembrie. Atunci, peste 70 de organizaţii ale societăţii civile au condamnat mai multe prevederi care nu vor face decât să dea înapoi traseul depolitizării instituţiilor de control. Clădiri de patrimoniu, păduri, râuri vor fi la cheremul baronilor locali, susţin aceştia. Mai mult decât atât, acest comportament ar pune România într-o situaţie de infringement.

Unul dintre cei trei reprezentanţi care au făcut declaraţii, Roxana Wring de la Asociaţia Pro DoMo, acuza atunci faptul că nu există un studiu de impact pentru acest proiect de descentralizare.

"Aceste propuneri sunt motivate prin faptul că promovează prosperitatea. Poate prosperitatea baronilor locali. De exemplu, Primăria Capitalei iniţiază un proiect, al cărei beneficiar este tot ea. Practic, Primăria îşi va acorda singură avizul de mediu, avizul de la cultură şi autorizaţia de construcţie. Nu va mai exista niciun fel de control. Autoritatea locală va avea putere absolută ", spunea Wring.

Pe aceeaşi temă:

Un monstru: legea descentralizării a lui Liviu Dragnea

Ponta susţine descentralizarea: „Sunt singurul premier care crede că Guvernul are prea multe responsabilităţi”

ONG-urile desfiinţează proiectul de descentralizare. „Favorizează corupţia şi dau putere absolută autorităţilor locale“

FOTO Cum ne batem joc de patrimoniul ţării: Moara lui Assan – „asasinată“ de rechini imobiliari, conacul Krupenschi din Neamţ – mistuit de un chiştoc

Descentralizarea începe ca un film prost

PDL anunţă că va contesta Legea descentralizării la Curtea Constituţională

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite