Crăciunul, cu bucate de la mama lor - virşli, jumări, sarmale, pomana porcului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii din toată ţara au cucerit târgurile din Bucureşti. Găseşti orice, de la cârnaţi afumaţi, până la tobă şi lebăr preparate în stil tradiţional

În Parcul Naţional sau în Parcul de la Obor, în supermarketuri sau chiar în pieţele clasice, producătorii au scos la vânzare fel şi fel de bunătăţi. Şorici, costiţă, şuncă afumată natural, cârnaţi picanţi, cârnaţi de casă, cârnaţi ungureşti şi numeroase produse din lapte - de la urdă, brânză de vaci şi până la telemea de oaie, de capră, smântână vărsată şi unt de casă, toate pot fi găsite în Parcul Naţional. Bucătari pricepuţi te întămpină cu sarmale aburinde, borş de peşte cu mămaligă, crap prăjit cu mujdei, dar şi cu dulciuri savuroase, plăcinte şi prăjituri de casă.

Porcul e vedetă

La Târgul de Crăciun din Parcul Obor, aromele diferite se completează într-o „explozie" culinară inedită. Încă de la intrare, bucureştenii sunt cuceriţi de cârnaţii atârnaţi pitoresc la fereastra căbănuţelor din lemn împodobite cu motive tradiţionale. Producători din Mărginimea Sibiului, Covasna, Maramureş, Bucovina sau din Alba le oferă bucureştenilor curioşi produse culinare „de post", dar şi „de dulce".


Desigur există o ierarhie asumată, produsele din carne porc au întâietate. De la jambon afumat, cârnaţi cruzi, cotlet natural şi până la tobă, jumări, şorici, slănină fiartă în usturoi, fiecare căbănuţă are câte o poveste.


La târg se găsesc produse şi reţete specifice - „virşli", cârnaţi de capră şi porc (Alba), „sarmale ca-n Maramu'" sau „pomana porcului". Nu lipsesc, însă, nici dulciurile, adică ciocolata şi prăjiturile de casă sau cozonacul „Domnesc" (Botoşani).


Fiecare client este invitat, mai înainte de toate, să guste. Fiecare producător are mândria lui şi crede că „degustatul este cea mai bună metodă de a vinde marfa".


Vin şi horincă pe alese

La târg bucureştenii se pot bucura şi de nenumăratele sortimente de vin tânăr şi rachiu tradiţional. Fie că sunt la sticlă sau la butoiaş, vinul de casă şi ţuica nu lipsesc de la căbănuţe. Aşa cum nu lipsesc nici produsele preparete la grătar - mici, cârnaţi proaspeţi şi afumaţi, scăriţă de porc, chişcă, frigărui de porc şi, bineînţeles, cartofii prajiţi şi murăturile.

Cât costă preparatele tradiţionale
Slănină fiartă în usturoi - 17 lei/kg
Virşli - 35 de lei/kg
Cotlet natural - 48 de lei/kg
Pâine de casă cu cartofi (Covasna) - 3-6 lei
Cârnaţi ungureşti - 35 de lei/kg
Caltaboş - 25 de lei/kg
Jumări - 40 de lei/kg
Sarmale ca-n Maramu' - 5 lei/porţia
Pomana porcului - 10 lei/porţia
Telemea de vacă - 17-20 de lei/kg
Telema de oaie maturată - 23 de lei/kg
Brânză de burduf - 30 de lei/kg
Găluşti cu prune - 5 buc/10 lei
Prăjituri de casă - 40 de lei/kg
Cozonac - 30-35 de lei/kg
Ciocolată de casă - 4 lei/bucata

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite