Cele nouă probleme ale Bucureştiului şi cum vede Sorin Oprescu rezolvarea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traficul aglomerat este una dintre marile probleme ale Capitalei. FOTO Mediafax
Traficul aglomerat este una dintre marile probleme ale Capitalei. FOTO Mediafax

Sorin Oprescu a identificat în raportul prezentat astăzi, „Starea Bucureştiului” , nouă probleme care umbresc buna dezvoltare a Capitalei. Primarul a precizat că fără o administraţie făcută în interesul general, acestea nu pot fi soluţionate.

Printre problemele identificate de Sorin Oprescu se află şi dezvoltarea urbanistică a oraşului, despre care Primarul General spune că s-a făcut în mod haotic, inestetic şi total necontrolat.

Din cauza acestor lucruri, Sorin Oprescu spune că a insistat în nenumărate rânduri pentru aprobarea unui Plan Urbanistic General, care să păstreze coerenţa clădirilor din Capitală. Acest plan este în lucru şi urmează să fie terminat în anul 2016. La baza acestuia vor sta problemele care s-au ivit de-a lungul timpului.

Infrastructura sistemului de circulaţie, problemă importantă din Bucureşti

Infrastructura sistemului de circulaţie se află pe lista problemelor identificate în raportul prezentat de Oprescu. Deşi au fost finalizate lucrări mari de infrastructură, precum Pasajul Basarab, Podul Pipera sau Pasajul Doamna Ghica, traficul supraaglomerat şi transportul public ineficient au rămas principalele probleme ale Bucureştiului.

Master Planul sistemului de mobilitate al Bucureştiului a fost iniţiat şi urmăreşte reorganizarea circulaţiei stradale, dezvoltarea şi adaptarea sistemului de transport public, dar şi modernizarea spaţiului de circulaţie care are ca efect eficientizarea traficului.


6.000 de locuri de parcare, ţinta promisă de Primărie

Printre cele mai grave probleme ale Capitalei se numără sistemele de parcări publice. Dacă anul trecut au fost date în folosinţă 1.250 de locuri de parcare supraterană la Arena Naţională şi alte 425 de locuri în parcarea subterană de la Universitate, scopul Primăriei Generale este să mai construiască alte 6.000 de locuri de parcare.

Oprescu a menţionat şi infrastructura tehnico-edilitară, despre care spune că este învechită şi neperformantă, în comparaţie cu oraşele care se bucură de un grad înalt de civilizaţie.

Serviciile publice urbane sunt mult sub cerinţele oraşelor moderne

Primarul Capitalei se declară nemulţumit şi de serviciile publice urbane, care sunt catalogate ca fiind ineficiente şi nemodernizate. Telecomunicaţii, salubrizare şi energie termică, toate aceste servicii sunt „sub cerinţele oraşelor moderne” , după cum povesteşte Sorin Oprescu.

„Abia acum poate începe adevăratul proces de reorganizare a RADET Bucureşti şi a ELCEN , adică a distribuitorului şi a producătorului de energie termică, într-un sistem integrat” , a ţinut Oprescu să precizeze.

40.000 de maidanezi vor fi sterilizaţi

Deşi problema câinilor fără stăpân este una veche, Primarul Capitalei se declară nemulţumit de faptul că aceasta continuă să existe. În acest moment sunt sterilizaţi 20.000 de câini comunitari, iar în decursului acestui an încă 40.000 vor fi supuşi aceluiaşi tratament. De săptămâna viitoare va începe campania de sterilizarea a maidanezilor.


 Zeci de săli de sport aşteaptă să fie construite


Sistemul educaţional are o structură învechită şi de cele mai multe ori nefuncţională, structură ce urmează să fie modernizată.  Primarul Capitalei a ţinut să precizeze că din cele 102 şcoli care trebuiau reabilitate, doar două era în lucru în momentul în care a preluat primul mandat.

În acest moment, în proiectul finanţat de Municipalitate , 74 de şcoli sunt reabilitate total, la 20 de unităţi s-au finalizat deja corpurile de şcoală, iar şase urmează să fie finalizate până la sfârşitul acestui an.
Pe lângă reabilitarea şcolilor, 34 de săli de sport au fost construite până acum, iar alte 20 urmează să fie gata.

Sistemul sanitar este incomplet utilat

O altă hibă semnalată de Oprescu este înrădăcinată în sistemul sanitar. Acesta nu este utilat corespunzător, motiv care duce la o practică medicală neperformantă şi învechită. După ce a fost început un amplu proiect de reabilitare a spitalelor, anul acesta Primăria Generală a demarat un proiect care vizează extinderea spitalelor Foişor şi Gomoiu. O mare parte a banilor vin de la Municipalitate şi din fondurile europene.

Asistenţa socială, sub nevoile bucureştenilor

Şi sistemul de protecţie şi asistenţă socială este considerat de Oprescu ca fiind mult sub nevoile bucureştenilor, deşi 45% din costurile de energie termică sunt subvenţionate de Municipalitate, iar 55%  dintre costurile RATB sunt suportate de Primăria Capitalei, prin subvenţii la biletele de călătorie şi prin gratuităţile destinate celor din categorii defavorizate.

Cum vede Oprescu rezolvarea problemelor din Capitală?

Pentru a elimina din viaţa bucureşteană toate aceste probleme, Sorin Oprescu spune că este nevoie de o administraţie care se va face doar în interesul public general, în folosul cetăţenilor şi a oraşului.
De asemenea, dezvoltarea urbană durabilă, care se bazează pe strategii şi pe politici urbane consistente este o piesă importantă în bunul mers al oraşului, după părerea Primarului General.

Primarul Capitalei susţine că indiferent de felul proiectelor care urmează să fie implementate, acestea trebuie să fie clar structurate, să aibă o planificare strategică integrată, reală şi sustenabilă, care se poate fi dezvolta şi finalizată pe termen scurt, mediu sau lung.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite