„Butoanele de panică“, lux în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an şi jumătate de când primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara că toate şcolile vor fi dotate cu buton de panică, multe dintre instituţiile de învăţământ nu au acest dispozitiv. Dacă şcolile din sectorul 1 al Capitalei beneficiază încă de anul trecut cu astfel de sisteme care anunţă în caz de pericol Poliţia Comunitară, în şcolile din celelate sectoare, butoanele sunt un lux.

Din cinci şcoli verificate astăzi de reporterii „Adevărul de Seară“, trei nu erau dotate cu butoane de panică. Şcoala 310 din sectorul 6, Şcoala 133 din sectorul 4 şi Şcoala Centrală din sectorul 2 nu beneficiază de un astfel de dispozitiv.

„Noi suntem în programul Băncii Europene de Investiţii şi la finalizarea lucrărilor. Ştiu că vor fi puse la uşi nişte sisteme speciale de alarmă. Nu ştiu exact cum vor funcţiona. Buton de panică nu avem şi nici nu ştiu dacă ar urma să fie montat. Mă voi interesa“, a spus directorul Şcolii 310 din Militari, Mihai Adrian Acheostăchioae.

Butonul, apăsat din greşeală

 Printre instituţiile de învăţământ dotate cu astfel de butoane se află Şcoala nr. 11 „Ion Heliade Rădulescu“ , situată în apropierea Guvernului. „Nu a fost nevoie să acţionăm până acum butonul de panică. Legătura cu Poliţia Comunitară se face printr-o linie telefonică specială. Unul dintre telefoane se află la mine în birou, iar celălalt în cancelarie, astfel încât să poată răspunde paza când eu nu sunt în şcoală“, a declarat directorul şcolii, Victoria Barbu.

Poliţiştii comunitari verifică din când în când dacă butonul funcţionează. „Anul trecut am fost sunat de cei de la poliţie. Făceau probe. Nu a fost nevoie să apăsăm butonul până în prezent. A fost o problemă la grădiniţa de lângă noi. Se făceau lucrări şi din greşeală a fost apăsat butonul. Nu au ştiut cum să-l dezactiveze, şi în scurt timp a venit poliţia“, a spus Marin Neculae, paznicul şcolii.

În sectorul 4, doar şase şcoli sunt supravegheate video

Săptămâna trecută, prefectul Capitalei, Cristian Atănăsoaei a solicitat Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti evaluarea unităţilor de învăţământ din punctul de vedere al siguranţei elevilor şi cadrelor didactice.

Din datele pe care le deţine deja prefectura de la reprezentanţii sectoarelor, rezultă că doar în sectorul 3 sunt asigurate sisteme de supraveghere video pentru toate unităţile şcolare şi este asigurată intervenţia 24 de ore din 24. „În sectorul 6 al Capitalei este asigurată paza pentru unităţile liceale, în sectorul 4 numai pentru şase unităţi, în sectorul 1 nu este întocmită o evidenţă, iar în sectoarele 2 şi 5 situaţia urmează să fie raportată” se arată în comunicatul prefecturii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite