Bucureşti: Proiectul „Cablurile jos“ oprit la faza de etichetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorii de cablu acuză municipalitatea de neseriozitate în cazul realizării reţelei subterane de telecomunicaţii.În timp ce proprietarii cablurilor care încarcă stâlpii din Capitală şi-au etichetat firele, pregătindu-le pentru “îngropare”, primăria a îngheţat lucrările pentru megareţeaua NetCity.

Proiectul NetCity, care a fost lansat de Primăria Generală în urmă cu patru ani, prevedea transferarea cablurilor de pe stâlpi în subteran, prin planul de construire a reţelei metropolitane de fibră optică a municipiului Bucureşti.

Implementarea acestuia a fost gândită ca o soluţie pentru scoaterea firelor inestetice şi periculoase din decorul Capitalei, însă din 2006 şi până acum nu s-a schimbat mare lucru.

Compania care este responsabilă pentru lucrările de îngropare a cablurilor este, potrivit contractului semnat cu Primăria Capitalei, celebra companie UTI Sistems, deţinută de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Singurul lucru a în momentul de faţă au rămas etichetate, dar tot atârnate pe stâlpi. „Netcity va avea o acoperire de 300 de kilometri în primăvara anului 2011, pe principalele bulevarde ale Bucurştiului. Reţeaua va fi dezvoltată ţinând cont şi de nevoile clienţilor. Pe baza lucrărilor actuale, următorii 600 de kilometri ai proiectului vor fi realizaţi până la finalul anului 2012”, se arată într-un răspuns transmis ieri, pentru „Adevărul”, de către conducerea UTI.

Potrivit aceluiaşi comunicat, în prezent se lucrează doar la „câteva bucle care vor trebui finalizate până la finalul acestei luni, iar operativitatea acestora se va face progresiv, pe durata lunii iunie, acoperind zone aglomerate cum ar fi: Şoseaua Mihai Bravu, Piaţa Obor, Calea Moşilor, Piaţa Unirii, Bulevardul Dimitrie Pompeiu şi Fabrica de Glucoză”.

Închirierea reţelei, contestată

Operatorii de cablu care au fost vizaţi direct de acest proiect reclamă tot felul de piedici în finalizarea proiectului.

„Am aflat de un proiect de hotărâre al Consiliului General Bucureşti care prevede taxe pentru reţeaua subterană. Nu ştiu dacă a fost aprobat, dar este o prostie, pentru că nu se explică cum au fost calculate, pe ce bază şi nu încurajează în niciun fel proiectul“, a declarat Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu.

În acelaşi timp, el acuză o tărăgănare a proiectului NetCity pe care însă nu şi-o poate explica şi de-altfel nu a primit nicio astfel de lămurire de la Primăria Municipiului Bucureşti.„Proiectul este blocat pentru că nu se lucrează serios. Nu există un studiu la baza proiectului şi nici care va fi impactul economic“, a mai explicat Petric.

El a adăugat că un proiect de hotărâre al municipalităţii care să taxeze reţeaua subterană va duce inevitabil şi la o creştere a tarifelor pentru că o suplimentare de costuri se poate acoperi doar din banii clienţilor.

Firele „cipate” sunt legale

Reprezentanţii Enel Muntenia au început să-şi eticheteze cablurile de pe stâlpi la scurt timp de la demararea proiectului NetCity.

Acţiunea de „cipare” a firelor le-a fost cerută de către reprezentanţii Primăriei Capitalei, pentru ca să se facă diferenţa dintre cablurile ilegale şi cele legale. În aşteptarea finalizării reţelei subterane, şefii de la Enel susţin că nu vor plăti nicio taxă de folosire a viitorului sistem, deoarce sunt scutiţi prin lege.




București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite