Un nou lot de vaccin antigripal a ajuns în ţară

Un nou lot de vaccin antigripal a ajuns în ţară

În Republica Moldova a sosit un nou lot de vaccin antigripal în cantitate de 130 de mii de doze. Acesta reprezintă o donaţie oferită de către ,,The Task Force for Global Health”, care deja este distribuit instituţiilor medico-sanitare publice, pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere a contingentelor profesionale şi cu risc sporit de îmbolnăvire, transmite IPN.

Vaccinul Influenza Vaccine (Split Virion) est administrat persoanelor cu risc sporit de îmbolnăvire, printre care bolnavii cu boli cronice, lucrătorii medicali, angajaţii din cadrul trupelor de carabinieri şi grăniceri, Serviciului Situaţii Excepţionale şi Serviciului Vamal, personalul din instituţiile de asistenţă socială, copiii din internate etc.
 
Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale menţionează că  vaccinarea  împotriva gripei sezoniere reduce riscul apariţiei formelor severe de boală, reduce numărul îmbolnăvirilor şi previne complicaţiile, spitalizările şi decesele cauzate de gripă.
 
Specialiştii atenţionează că la apariţia primelor simptome, cum ar fi febră, tuse, frisoane, secreţii nazale, cefalee, dureri circulare sau musculare, astenie, persoana  trebuie să contacteze medicul. Autotratamentul este contraidindicat. Medicamentele antigripale (antivirale) existente în stoc în instituţiile medicale se administrează doar la indicaţia medicului, conform protocoalelor clinice naţionale.
 
Campania de imunizare împotriva gripei a început în luna octombrie curent, când Ministerul Sănătăţii a procurat şi distribuit instituţiilor medico-sanitare publice 30 de mii de doze de vaccinuri antigripal. Vaccinul antigripal este oferit gratuit.
 
Potrivit datelor MSMPS, de la 1 octombrie până pe 16 decembrie, au fost înregistrate zece cazuri gripă, iar în municipiul Bălţi, a fost înregistrat primul caz de deces asociat gripei, victima fiind o femeie de 54 de ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: