Start la admitere în colegii şi-n şcoli profesionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Colegiul Financiar-Bancar din Chişinău au fost ieri cozi de la primele ore. FOTO Tudor Iovu
La Colegiul Financiar-Bancar din Chişinău au fost ieri cozi de la primele ore. FOTO Tudor Iovu

În prima zi de sesiune de admitere în învăţământul secundar profesional, zeci de tineri au făcut cozi la Colegiul Financiar-Bancar din Chişinău. Nu acelaşi interes a fost şi pentru meserii ca bucătar, cofetar, chelner, cusătoreasă sau ghid turistic.

43 de colegii şi 67 de şcoli profesionale şi de meserii din ţară şi-au deschis ieri uşile pentru tinerii absolvenţi de gimnaziu, totuşi candidaţii nu prea au dat năvală.

Excepţie a fost Colegiul Financiar-Bancar din Chişinău, unde elevii, însoţiţi de rude, au făcut cozi la uşa comisiei de admitere, pentru a reuşi să prindă un loc la specialitatea dorită. Nicoleta Capustean din Căuşeni este una dintre zecile de absolvenţi care aşteptau să-şi depună dosarele. „Am ales finanţe pentru că este un domeniu ce ţine de materia de la şcoală care îmi place cel mai mult: matematica“, spune sigură pe ea tânăra. Tot pentru a studia finanţe a venit şi Andrei Scutari din Chişinău. „Îmi doresc de mic copil să fac o carieră în acest domeniu, de aceea am decis să dau la un colegiu după clasa a 9-a“, menţionează el.

CAPĂTĂ O MESERIE MAI REPEDE

Contabilitatea este, la fel, foarte solicitată. „Îmi place mult să fac socoteli şi vreau să devin o contabilă foarte iscusită“, susţine Mihaela Pâslari din Chişinău. Aceeaşi alegere a făcut şi Doina Fetco din Edineţ, la îndemnul surorii sale. „Este o meserie de viitor care are multe perspective ulterioare de angajare“, spune tânăra, care adaugă că a ales colegiul pentru că după absolvire să aibă deja o meserie, fără a fi nevoie să mai facă şi o facultate.

Potrivit secretarei comisiei de admitere de la Colegiul Financiar-Bancar, Silvia Branişte, în prima zi de admitere, cele mai multe cereri au fost depuse la finanţe, contabilitate şi informatică.

SPECIALITĂŢILE DESIGN, CONFECŢII ŞI BUCĂTAR, MAI PUŢIN CĂUTATE

La Liceul Profesional numărul 1 din Chişinău, sala unde stă comisia de admitere era ieri pustie. În primele ore de admitere aici au păşit doar 11 absolvenţi de gimnaziu, care au optat pentru specialităţile de bucătar şi recepţioner, majoritatea tinerilor fiind din zonele rurale. Printre disciplinele oferite de acest liceu se numără: controlori casieri, însoţitori turistici, recepţioneri hotelieri, bucătari, cofetari şi chelneri.

„În anii trecuţi, cea mai mare solicitare a fost pentru specialitatea bucătar“, afirmă directorul adjunct Nina Costovici, care speră ca şi în anul acesta să fie înmatriculaţi la fel de mulţi tineri.

La Colegiul Tehnologic din Chişinău, unde tinerii pot alege dintre specialităţile confecţii, design vestimentar şi deservire maşini şi aparate electrice, nu i-am găsit decât pe membrii comisiei de admitere. Potrivit secretarei comisiei, Irina Luca, de la începutul zilei doar zece tineri au venit pentru a depune dosarele.

TAXELE LA COLEGII TREC DE 4.000

Toţi tinerii pe care i-am întâlnit la admitere ţintesc un loc bugetar, asta pentru că taxele de studii de la colegii sar de 5.000 lei. La Colegiul Financiar-Bancar taxa este de 5.900 lei, în timp ce la Colegiul Tehnologic aceasta variază de la 4.000 la 5.400 de lei. Mai mici sunt taxele de studii pentru liceele şi şcolile profesionale.

COMPETENŢE ANTREPRENORIALE DUPĂ ŞCOALA PROFESIONALĂ

Directorul Şcolii Profesionale Nisporeni, Dumitru Lupei, încearcă să-i convingă pe tineri să aleagă o meserie la instituţia pe care o conduce: „Prestăm servicii în domeniul agricol. Meseria de bază este viticultor-vinificator, dar tinerii pot fi instruiţi şi în alte direcţii: legumicultor-pomicultor, apicultor, mecanizator agricol. Elevii beneficiază de bursă (330 lei), sunt asiguraţi cu cămin, hrană o dată în zi şi se pot se folosi de sala de sport şi sala de forţă. După absolvirea şcolii, tinerii dispun de competenţe antreprenoriale, care le vor fi de mare folos la deschiderea unei afaceri“, relatează el.

Managerul Şcolii Profesionale Nisporeni mai spune că cei mai mulţi elevi vin din mediul rural, deoarece părinţii au pământuri şi investesc în viticultură, „astfel copii vin pentru a însuşi nişte deprinderi speciale pentru a putea gestiona o afacere“.

DE CE E BINE SĂ DAI ADMITERE LA COLEGIU

Două absolventele le recomandă tinerilor să se orienteze la colegii, deoarece după patru ani ies cu o meserie.

„Am venit la Colegiul Tehnologic, specialitatea Tehnologia confecţiilor vestimentare, după 9 clase. Am învăţat patru ani, iar cei care au venit după 11 clase sau după liceu doar doi ani. Nu regret alegerea făcută, dimpotrivă, pentru mine a fost o experienţă unică. Sunt de părere că e mai bine să faci un colegiu decât liceul. Ai mai multe posibilităţi, absolvind colegiul eşti pregătit pentru o meserie, dar ai şi diplomă de Bacalaureat şi ai posibilitatea să mergi şi la universitate“, susţine Cristina Cotorobai (20 ani), din Teleneşti.

Doina Popovici a absolvit Colegiul Pedagogic din Orhei şi susţin că în colegiu se face mai multă carte decât la liceu. „Pe lângă faptul că însuşeşti o profesie, faci şi psihologie, pedagogie, care te ajută să te formezi ca om, te ajută să-ţi educi corect copii“, relatează tânăra de la Orhei.

„Există loc de reorientare“

Silviu Gîncu, şeful Direcţie învăţământ secundar profesional şi mediu de specialitate de la Ministrul Educaţiei, spune că fiecare tânăr îşi alege meseria şi că e firesc ca fiecare să aleagă ce e mai bun. „Le recomand tinerilor să se gândească bine ce vor să devină în viaţă, ca atunci când vor finaliza studiile să nu stea acasă, dar să meargă să lucreze. Cozi o să mai avem la cele mai bine cotate instituţii. Dar anume din aceste considerente, am făcut admiterea la colegii între 1 şi 31 iulie, iar la şcolile profesionale până la 12 august. Cei mai buni vor merge la colegii, dar există loc de reorientare“, susţine funcţionarul. Totodată, managerii instituţiilor vor raporta săptămânal la minister locurile acoperite, iar în urma analizei cele neocupate ar putea fi redistribuite.

Opt meserii noi, la cererea agenţilor economici

Planul de admitere în colegii pentru 2014 prevede 9.146 de locuri, dintre care 4.585 cu finanţare bugetară şi 4.561 pe bază de contract. Pentru absolvenţii gimnaziului, cota-parte cu finanţare bugetară constituie 3.910 locuri (82,7%), iar în baza studiilor liceale şi şcolii medii de cultură generală- 675 de locuri (17,3 %).

În colegii cererile vor fi depuse în perioada 1-31 iulie. În caz de neacoperire a locurilor, în perioada 4-8 august, în colegii va avea loc concursul repetat. Pentru instituţiile de învăţământ secundar profesional în anul 2014 sunt planificate în total 11.564 locuri, inclusiv 10.844 cu finanţare bugetară şi 720 în bază de contract.

În şcolile profesionale depunerea cererilor se va efectua în două etape: sesiunea de bază 1 iulie-12 august şi sesiunea suplimentară 15-20 august curent.

La solicitarea instituţiilor de învăţământ şi a agenţilor economici, planul de înmatriculare în şcolile profesionale prevede completări cu opt meserii noi: asamblor montator profile de aluminiu şi geam termopan; confecţioner tâmplărie din aluminiu şi mase plastice; lăcătuş la reparaţia tractoarelor şi maşinilor rutiere, fierar-betonist; tipăritor tipar plat; asfaltobetonist; cizmar-confecţioner încălţăminte ortopedică; operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor.

La concursul de admitere în şcolile profesionale şi colegii pot participa toţi doritorii indiferent de vîrstă. Candidaţii pot participa la concurs doar într-o singură instituţie de învăţămînt, exclusiv la o specialitate.
Pentru a depune actele la colegii sau şcolile profesionale, elevii au nevoie de atestatul de gimnaziu, patru fotografii, certificatul medical şi copia buletinului de identitate. Dosarele vor putea fi depuse până la 31 iulie, pentru colegii şi 12 august pentru şcolile profesionale.

Doina Salcuţan, Cristina Gorea

stagiare

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite