FOTO VIDEO Basarabeanca Silvia Ţabor, dirijoare în Canada: „Vrem să construim poduri între culturi“

FOTO VIDEO Basarabeanca Silvia Ţabor, dirijoare în Canada: „Vrem să construim poduri
între culturi“

Dirijoarea Silvia Ţabor recunoaşte că este exigentă: „Muzicienii trebuie să aibă în faţă o autoritate“ FOTO: Viorel Mărgineanu

Moldoveanca Silvia Ţabor (35 de ani) a plecat în Canada acum zece ani pentru un masterat. Între timp, a obţinut titlul de doctor în muzică şi a fondat Orchestra Interculturală din Montreal.

Ştiri pe aceeaşi temă

În familia Silviei muzica a stat întotdeauna la loc de cinste. Tatăl ei, Vasile Ţabor, predă şi astăzi clarinetul, saxofonul şi fluierul la şcoala muzicală din Sărata Galbenă, raionul Hânceşti. Fratele ei conduce o fanfară în satul Măgdăceşti. Silvia a ajuns însă cel mai departe, şi ca performanţă, şi ca distanţă.

În căutarea aventurii

A făcut Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga“ din Chişinău, specialitatea teorie şi compoziţie muzicală, iar apoi - dirijat coral la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Şi-a dorit însă o schimbare. „După facultate, printre colegii şi prietenii mei a trecut primul val de emigrări în Canada. Mulţi plecau pentru că nu le plăcea cum stăteau lucrurile în ţară sau pentru că aveau nevoie de bani. Eu am plecat pentru că am vrut o aventură. Îmi spuneam: dacă nu-mi place, pot să mă întorc oricând. Nu voiam însă să-mi ratez şansa“, recunoaşte zâmbind dirijoarea.

Portret al Silviei de pictorul canadian Patrick Larivee

Chiar dacă un grup întreg de studenţi s-a pornit în Canada, Silvia a ajuns printre primii la Montreal, în decembrie 2003. „Am avut noroc de câţiva oameni care m-au ajutat la început. Acum înţeleg că e foarte important să existe cineva care să te ghideze“, spune tânăra. În Quebec, s-a ciocnit şi de bariera lingvistică. „Când eram în Moldova, credeam că ştiu franceza, dar atunci când m-am pomenit la Montreal mi-am dat seama că nu cunosc nici franceza, nici engleza“, glumeşte artista.

Masterat în engleză, doctorat în franceză

Cu toate că a ajuns cu puţin timp înainte de încheierea admiterii la masterat, Silvia a fost înmatriculată la una dintre cele mai bune instituţii anglofone - Universitatea McGill. „Am depus dosarul în ultimul moment. Diploma de licenţă mi-a fost recunoscută fără probleme. Studiile muzicale obţinute în Europa de Est sunt, de fapt, foarte apreciate în America de Nord. De la academie aveam şi câteva scrisori de recomandare şi imprimări audio, iar în primăvară am avut primele audiţii“, povesteşte tânăra.

„Nu cântăm muzica unui popor doar pentru reprezentanţii săi. Pentru noi este important să o promovăm printre canadieni.“

Timp de doi ani, a muncit pentru a obţine titlul de master, iar în 2008 a intrat la doctorat la Universitatea din Montreal, unde a învăţat deja în limba franceză. Sarcina principală era să devină managerul unui proiect muzical: să adune o orchestră, să aleagă repertoriul şi să susţină câte un concert pe an. „Mi-am căutat echipa mergând la spectacolele de muzică clasică susţinute de studenţi. Tinerii erau mai deschişi să colaboreze, să se afirme şi să capete experienţă. Totuşi, nu aveam nevoie de oricare muzicieni, ci de unii buni, ca să poată face faţă repertoriului deloc uşor ales de mine“, explică dirijoarea.

Silvia Ţabor spune că este o dirijoare exigentă FOTO: Viorel Mărgineanu

În 2008, a urcat în scenă cu 40 de instrumentişti şi a dirijat Simfonia a treia de Beethoven. În anul următor, orchestra i s-a mărit până la 60 de membri şi a interpretat raspodii. Pentru concertul de încheiere a doctoratului a avut nevoie de aproape 100 de orchestranţi pentru o compoziţie a lui Stravinski. „Deşi unii veneau şi plecau, nucleul rămânea acelaşi. După ultimul spectacol, am înţeles că proiectul meu poate să continue. Am înregistrat o organizaţie în 2011 şi am numit-o Orchestra Interculturală din Montreal“, îşi aminteşte muziciana.

Promovează cultura diferitor popoare

Colectivul dă concerte dedicate diferitor culturi ale lumii. Primul a fost un omagiu culturii poloneze, apoi orchestra a interpretat muzică rusească, românească, evreiască şi franceză. „Vrem să promovăm muzica clasică contemporană. Există multe compoziţii îndrăgite în Europa, dar necunoscute în America de Nord“, e de părere dirijoarea. Bunăoară, la spectacolul de muzică evreiască, orchestra a cântat o compoziţie alcătuită special pentru această ocazie şi un recviem pentru Holocaust.

„Când am început acest proiect, mulţi mi-au spus că n-o să reuşesc, că-mi va fi greu să manevrez orchestra. Cred însă în succesul nostru.“

Recviem Holocaust, dirijat de Silvia Ţabor. sursa: youtube.com

„Vrem să construim poduri între culturi. Nu cântăm muzica unui popor doar pentru reprezentanţii săi. Pentru noi este important să o promovăm printre canadieni“, ne asigură artista.

 

Partea dificilă a proiectului rămâne finanţarea. Chiar dacă orchestra se bucură de apreciere, sponsorii nu sunt gata întotdeauna să-i susţină pe începători, de aceea muzicienii aplică pentru diferite burse. Acum, de exemplu, echipa aşteaptă un grant de la Consiliul de Artă din Montreal. „Când m-am apucat de acest proiect, mulţi mi-au spus că n-o să-mi iasă, că este greu de manevrat o asemenea orchestră. Eu însă cred în succesul nostru“, este optimistă Silvia Ţabor. 

Aici puteţi urmări înregistrările video de la concertele Orchestrei Interculturale din Montreal

Va cânta la Chişinău

În decembrie, Silvia Ţabor va participa la un concurs internaţional la Barcelona, Spania. În aprilie 2014, planifică să susţină cu orchestra sa un concert la Chişinău. „Este un proiect la care ţin foarte mult şi vreau să se împlinească“, mărturiseşte artista.
 

Balade de Ciprian Porumbescu, dirijate de Silvia Ţabor. sursa: youtube.com

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările