Republica Moldova: 2.000 de medicamente ar putea dispărea de pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 2.000 de produse farmaceutice ar putea fi evitate de importatori după ce n-au fost incluse în Catalogul Naţional de Preţuri. Asta pentru că producătorii de medicamente din ţările aflate în spaţiul CSI nu sunt de acord să furnizeze Moldovei marfa la preţul redus, propus de Ministerul Sănătăţii de la Chişinău.

„În loc să micşoreze costurile, firmele insistă să-l mărească chiar şi cu 350 de procente faţă de 2010. Motivul de bază invocat pentru a menţine preţul înalt este rulajul scăzut în Republica Moldova şi scumpirea resurselor energetice" , spune Andrei Usatâi, Ministrul Sănătăţii.

„O să găsim cheiţa fermecată ca să-i convingem pe aceşti producători să micşoreze preţul. În cazul în care cei din CSI vor refuza, vom căuta producători din alte ţări", a declarat Sergiu Cibotari, şeful Serviciului de avizare şi monitorizare a preţurilor la medicamente. Oficialii Asociaţiei Farmaciştilor susţin că unele medicamente au început deja să dispară de pe piaţă.


PIERDERI DE MII DE LEI


„Zilnic, farmaciştii sunt nevoiţi să-i refuze pe oameni care vin să cumpere anumite preparate. Medicamente ca Pilobact, Fermion Linex, pentru tratamentul ulcerului stomacal sau a circulaţiei periferice, nu mai sunt disponibile în farmacii", spune Veaceslav Stratu, preşedintele Asociaţiei Farmaciştilor din Moldova.

Efim Purice, directorul unei farmacii din Soroca, afirmă că odată cu reevaluarea preţurilor, întreprinderea sa a suferit pierderi de 10 mii de lei, iar unele medicamente nu mai sunt aduse. 


Ministrul Sănătăţii dă însă asigurări că produsele nu vor dispărea de pe piaţă, întrucât stocurile sunt aprovizionate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite