Numărul pasionaţilor de robotică din Republica Moldova este în creştere. „Poate aici este viitorul Steve Jobs”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt licee din Republica Moldova au primit marţi, 12 decembrie, câte şapte seturi de robotică care vor fi utilizate la cursurile opţionale introduse deja în programul de învăţământ al instituţiilor. Investiţiile pentru un club de robotică din cadrul unei şcoli au valoarea de 4.000-5.000 de dolari.

În baza unui concurs organizat, liceele câştigătoare au fost selectate din toate colţurile ţării. Beneficiarii sunt Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chişinău, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chişinău, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălţi, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Bălţi, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Drochia, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Anenii Noi, Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Cimişlia şi Liceul Teoretic „Constantin Stere” din Soroca.

Instituţiile de învăţământ au obţinut aceste seturi de robotică în cadrul Proiectului USAID CEED II şi Asociaţiei Naţionale a Companiilor din domeniul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, în parteneriat cu compania StarNet, care a fost lansat în primăvara anului 2015. Seturile LEGO conţin roboţei, motoare, senzori şi piese de rezervă.

În afara celor opt licee câştigătoare, alte 10 instituţii au beneficiat deja de seturi de robotică în cadrul aceluiaşi proiect. La concurs au participat 86 de şcoli. „Cele opt instituţii au fost selectate în baza numărului de elevi care îşi fac studiile, de motivaţia şi disponibilitatea profesorilor, participarea anterioară la cursurile de pregătire a profesorilor, cât de dotată tehnic este instituţia şi alte informaţii suplimentare”, a declarat Nadea Cristea, viceministrul Educaţiei, pentru Adevărul Moldova. Tot ea a precizat în cadrul evenimentului că elevii vor avea ocazia să descopere o altă lume pe care o doresc. „Vor avea ocazia să-şi dezvolte capacitatea de a gândi critic, logic. Pentru mine este foarte important să văd licărul din ochii copiilor. Aceasta îi va face pe copii să vină cu mai multă plăcere la orele opţionale din şcoli”, a declarat Nadea Cristea.

La evenimentul de marţi a participat şi Sergiu Botezatu, senior manager de proiecte USAID, doctorul în ştiinţe economice. „Suntem foarte bucuroşi să vedem că numărul instituţiilor care sunt pasionaţi de robotică creşte. Ne bucurăm să vedem foarte mult şcolile din afara Chişinăului. Poate în Republica Moldova este viitorul Bill Gates sau Steve Jobs”, a dat de înţeles Sergiu Botezatu.

În Estonia există peste 300 de şcoli în care activează cluburile de robotică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite