Elevii din Moldova participă la iniţiativa „Şcoli europene pentru o planetă vie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii moldoveni la academia iniţiativei „Şcoli europene pentru o planetă vie“
Elevii moldoveni la academia iniţiativei „Şcoli europene pentru o planetă vie“

Elevii a trei şcoli din Republica Moldova (Liceul „Orizont“ din Chişinău, Liceul „Adrian Păunescu“ din satul Căzăneşti, Teleneşti, şi Liceul Teoretic din Puhoi, Ialoveni) vor participa în acest an şcolar la iniţiativa internaţională de mediu „Şcoli europene pentru o planetă vie“, proiect realizat de WWF în parteneriat cu Fundaţia ERSTE.

33 de echipe de elevi şi profesori din Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Moldova, România, Cehia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina şi Ungaria au participat în perioada 27 septembrie - 2 octombrie la academia de la Illmitz, Austria. În cadrul atelierelor de lucru şi acţiunilor în aer liber, eco-profesorii WWF şi diverşi experţi de conservare a mediului le-au prezentat participanţilor proiectele „Dunărea - linia vie a Europei“ şi „Amprenta ecologică - efectele globale ale consumului“. De asemenea, în program au fost incluse şi alte subiecte, cum ar fi: managementul proiectelor, team building şi relaţii cu publicul.

„Pentru al şaselea an consecutiv, această iniţiativă reuneşte elevii şi profesorii iubitori de natură din diferite ţări şi culturi. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem ce idei impresionante vor fi realizate la ediţia din acest an. Principalul obiectiv pe tot parcursul iniţiativei este spiritul cetăţenesc activ. Vrem ca elevii să-şi exprime opinia în public şi să-i motiveze şi pe alţii să ia măsuri“, a spus Barbara Tauscher, liderul programului educaţional de mediu WWF Austria.

Până la sfârşitul anului şcolar, elevii vor avea timp pentru a dezvolta şi implementa proiectele personale de conservare a naturii. Activităţile pot varia, de la spectacole stradale de teatru şi expoziţii, la ediţii de ziare şi planuri de acţiune pentru şcoli. Evoluţia proiectelor de conservare a mediului poate fi urmărită prin intermediul unui blog accesibil publicului. Aici, echipele din diversele şcoli participante la program au ţinut jurnale de proiect, au postat fotografii şi înregistrări video şi au avut oportunitatea să-şi împărtăşească experienţele.
În iunie 2014, elevii şi profesorii se vor reuni din nou, în România, pentru un eveniment mare de finalizare, unde îşi vor prezenta activităţile de conservare a mediului, îşi vor împărtăşi experienţele şi vor veni cu idei pentru o eco-acţiune transnaţională comună în toamna anului 2014.

„Iniţiativa «Şcoli europene pentru o planeta vie» este unul din proiectele noastre cele mai importante pe tema educatiei transnaţionale. Suntem foarte fericiţi că grupul de tineri care se implică creativ la nivel internaţional pentru conservarea mediului nostru ambiant devine tot mai mare în fiecare an“, a afirmat Doraja Eberle, preşedintele Consiliului de Conducere al Fundaţiei ERSTE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite