CNA: În cazul Liceului „Mircea Eliade“ au fost încălcate mai multe norme legale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceul „Mircea Eliade“ din Chişinău. FOTO Tudor Iovu
Liceul „Mircea Eliade“ din Chişinău. FOTO Tudor Iovu

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a constatat încălcarea ordinului Ministerului Educaţiei numărul120 din 25 februarie 2010, care interzice colectarea ilicită a mijloacelor financiare în şcoli şi implicarea cadrelor didactice şi a managerilor în aceste procese. De asemenea, au fost descoperite abateri şi în cazul înregistrării fundaţiei liceului.

Cristina Ţărnă, vicepreşedintele CNA, a declarat că tot pachetul de documente a fost expediat Procuraturii Buiucani care va continua investigaţiile. Potrivit ei, Ministerul Justiţiei n-ar fi trebuit să accepte înregistrarea fundaţiei, deoarece printre fondatori sunt cadre didactice, or una dintre activităţile fundaţiei este suplimentarea salariilor dascălilor, „deci e vorba de un conflict clar de interese“. „Colectarea banilor prin intermediul unei fundaţii este un mecanism mai puţin reuşit. Părinţii nu participă la luarea deciziilor, doar sunt înştiinţaţi de fondatori despre deciziile de a colecta bani. Iar în cazul acesta sunt implicaţi profesori şi echipa managerială“, a susţinut Cristina Ţărnă.

De cealaltă parte, ministrul Justiţiei Oleg Efrim declară că statutul fundaţiei a fost înregistrat perfect legal. „Îndemn CNA să facă distincţie între activitatea pretins ilegală a anumitor persoane concrete şi procesul de înregistrare a unei fundaţii“, a spus Oleg Efrim.

Potrivit vicepreşedintelui CNA, au fost tipărite 700 de exemplare de anunţuri şi au fost distribuite profesorilor pentru a fi transmite părinţilor. În cinci zile de la data difuzării anunţului au fost colectate 74.570 de lei de la 41 de părinţi, care au virat în contul fundaţiei sume între 260 şi chiar 5000 de lei. „Contabilul fundaţiei a informat ofiţerii CNA că banii nu au fost utilizaţi şi că nu cunoaşte pentru ce anume au fost colectaţi“, a adăugat oficialul.

Un studiu efectuat în 2013 arată că majoritatea covârşitoare din părinţii, de 96%, recunosc că fac plăţi prin intermediul asociaţiilor părinteşti. Mai mult de jumătate (57%) susţin că taxele cerute reprezintă o sumă mare pentru ei. În acelaşi timp, fiecare al cincilea elev a relatat că în cazul în care colegii lor nu achită taxele cerute la şcoală sunt marginalizaţi atât de dascăli, cât şi de colegi de clasă.

„Nimeni nu se gândeşte la consecinţele implicării copiilor la intermedierea acestor plăţi. Lor li se cultivă de mici dreprinderea de a corupe şi de a fi corupt. Temerea de răzbunare împotriva copiilor împiedică părinţii să denunţe şi/sau să colaboreze cu organele de drept. Acest lucru reprezintă o vulnerabilitate a părinţilor exploatată în procesul de impunere a plăţilor benevole în şcoli“, a menţionat Cristina Ţărnă.

CNA vrea să propună introducerea unor sancţiuni pentru persoanele care se fac responsabile de atragerea minorilor în transmiterea sumelor de bani în cadrul instituţiilor de învăţământ. De asemenea, o soluţie ar fi publicarea bugetelor alocate şcolilor din surse publice, însoţite de rapoartele financiare ale asociaţiilor obşteşti părinteşti care susţin activitatea şcolilor.

Acum o lună, mai mulţi părinţi au scris pe reţelele de socializare că trebuie să plătească 3.100 de lei ca taxă de studii şi alte 3.000 de lei în fundaţia liceului. CNA s-a autosesizat pe acest caz. Paralel, două plângeri privind colectarea de plăţi neformale la liceul menţionat au fost depuse şi la Procuratura sectorului Buiucani.

Şi Ministerul Educaţiei a iniţiat o anchetă. Oficialii au reiterat că părinţii nu pot fi obligaţi să achite anumite plăţi în favoarea instituţiilor de învăţământ, iar implicarea managerilor instituţiilor în procesul de colectare şi administrare a donaţiilor provenite din alte surse decât cele bugetare este interzisă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite