Vladimir Voronin, „scheletul din fişetul” lui Vlad Filat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia politică de la Chişinău este în momentul de faţă extrem de complicată ca urmare a ineficienţei guvernului Gaburici de a continua drumul european asumat cândva de partidele pro-europene şi a jocurilor de culise pe care le face PCRM din postura de susţinător din umbră a coaliţiei de guvernare format din PLDM şi PDM.

Miza lui Vladimir Voronin a fost şi va fi întotdeauna Rusia, iar condiţionarea alianţei de guvernare este doar un joc electoral întrucât, prin câteva măsuri legislative asumate pe şest doreşte să îşi recalibreze electoral partidul care concurează pe acelaşi segment al opţiunilor cetăţenilor cu socialiştii şi cu partidul oligarhului pro-putinist Renato Usatâi.

În acest context, Vladimir Voronin, preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, a făcut circ mediatic, joi, la finalul şedinţei Parlamentului când a anunţat voalat că rupe relaţiile cu PLDM care va fi pus sub monitorizare sub pretextul că Filat nu susţine deschise proiectele legislative ale comuniştilor, după cum a fost înţelegerea anterioară. Circul mediatic pe care îl face Voronin îl pune într-o lumină pe proastă pe Filat care va suferi în planul imaginii întrucât nu poti fi pro-european şi totodată să fii în alianţă cu un personaj care trebuia să fie demult pensionat de pe scena politică de la Chişinău. Supărarea lui Voronin a survenit după ce PLDM nu a susţinut şi nu a înaintat membri în Comisia privind neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. De asemenea, liderul PCRM Voronin a declarat, în faţa jurnaliştilor, că PLDM nu reprezintă interesele Republicii Moldova şi ar reprezenta alte interese  iar pentru aceasta urmează ca PCRM să aibă o atitudine mai deosebită faţă de fracţiunea liberal-democrată. Voronin prin atitudinea sa îşi joacă poate ultima carte pe scena politică de la Chişinău întrucât nu mai poate face faţă lupilor tineri ademeniţi de banii murdari ai regimului putinist şi este dispus să dărâme guvernul “analfabetului” Gaburici ca să aducă Moldova în pragul anticipatelor. Într-o asemenea situaţie, Chişinăul va fi deturnat definitiv de pe drumul european şi cel mai probabil UE va privi ca un simplu spectator într-un spectacol cu un final tragic, marcat de interese meschine şi politicieni corupţi şi cu dublă comandă.

Voronin joacă ultima carte pentru indulgenţa generoasă a Kremlinului

 Pentru moment, Voronin nu  s-a pronunţat  deschis  în favoarea demiterii cabinetului Gaburici, însă  a condiţionat în manieră sovietică viitoarea colaborare cu PLDM. Pentru Filat, se anunţă vremuri grele întrucât a gestionat defectuos relaţiile cu PL iar destructurarea alianţei pro-europene ar putea costa viitorul politic pentru următorii 10 -15 ani ai Republicii Moldova. În momentul de faţă, Chişinăul nu a mai făcut nici un pas către implementarea reformelor cerute de oficialii UE iar scandalurile de corupţie pun sub semnul întrebării credibilitatea politicienilor moldoveni în gestionarea fondurilor comunitare. Dacă situaţia politică degenerează spre anticipate, blocul coloanei a cincea putiniste: PCRM, PSRM şi Partidul lui Usatâi îşi vor adjudeca partea leului. La rândul său, Vlad Filat a afirmat, că formaţiunea pe care o conduce nu a susţinut iniţiativa cu privire la formarea grupului de lucru, format de PCRM-PSRM-PDM, deoarece acesta nu va face decât să stârnească şi mai multe speculaţii pe marginea subiectului cu privire la statutul de neutralitate.

Totodată, Filat s-a arătat amuzat de ameninţările liderului PCRM, menţionân că, fracţiunea PLDM va acţiona doar în interesul alegătorilor.  „Nu ştiu dacă până în ziua de astăzi, Voronin sau PCRM avea angajamentul să voteze toate proiectele propuse de PLDM. Noi ne vom continua programul asumat şi aşteptăm ca toţi deputaţii să facă acelaşi lucru. Insist în a spune că aici trebuie să luăm decizii care au interes naţional”, a conchis  liderul PLDM. Declaraţiile lui Filat demonstrează o iresponsabilitate politică crasă din moment ce PCRM este dispus să păstreze statutul de neutralitate al Moldovei pentru a bloca orice viitoare pre aderare la UE sau NATO. Dacă acest proiect ar fi votat de Parlamentul moldovean, Republica Moldova ar trebui să renunţe  la dezvoltarea forţelor armate, să accepte donaţiile de tehnică militară din partea unor state membre NATO sau a altor alianţe militare,  să interzică deschiderea  pe teritoriul ţării a unor birouri sau reprezentanţe a alianţelor militare sau „rezervarea dreptului” de a demilitariza total sau parţial Republica Moldova.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite