Victor Ciobanu: O coaliţie dintre PSRM şi Blocul ACUM deja este imposibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
victor ciobanu

O coaliţie dintre Partidul Socialiştilor şi blocul ACUM deja este imposibilă după ce a fost făcută publică oferta PSRM. De această părere este analistul politic Victor Ciobanu. În opinia lui, unele puncte din oferta PSRM, de exemplu, cea legată de neutralitate, sunt constituţionale şi nu va constitui subiect pentru eventuale negocieri nici cu Partidul Democrat, transmite IPN.

Victor Ciobanu susţine că premierul Pavel Filip a ieşit cu oferta PDM în conferinţă de presă înaintea socialiştilor şi a fost un fel de anticipare a celei a PSRM.

„Am văzut două blocuri sociale pe care putem să le considerăm că sunt un punct de tangenţă între PDM şi PSRM, dar asta doar în condiţiile că ei vor continua dialogul şi se va ajunge la această coaliţie pentru că eu nu sunt încrezător că se va ajunge la o coaliţie formală între socialişti şi democraţi”, spune Victor Ciobanu. Analistul spune că atât în declaraţia PDM, cât şi în declaraţia PSRM, ambele făcute publice ieri, a văzut o lansare în campania electorală.

Politologul Ernest Vardanean susţine că discuţiile dintre PSRM şi blocul ACUM ar fi trebuit să aibă loc cu uşile închise pentru că „diplomaţia iubeşte liniştea”. În opinia lui, ar fi fost bine ca blocul ACUM să rechibzuiască propunerea de discuţii şi anume în formatul semideschis: discuţii cu uşile închise şi declaraţii pentru presă. „Eu sper că această greşeală va fi corectată şi vom avea, totuşi, o invitaţie din partea unui sau altui partid, dar cu uşile închise”, spune politologul.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea este de părere că blocul ACUM şi PSRM nu se întâlnesc pentru că nu vor acest lucru şi ambii inventează pretexte pentru a nu se întâlni. „Ceea ce face ca celălalt scenariu – PDM-PSRM – prin metoda excluderii, să fie mai fezabil”, spune Corneliu Ciurea.

În opinia lui, formal, propunerile înaintate ieri de PSRM s-ar adresa blocului ACUM, dar de facto ar putea fi adresate Partidului Democrat cu care ar putea să existe un anumit dialog care nu se vede. „Noi nu ştim cu adevărat ce discuţii se poartă în culise, însă noi vedem ecourile acestor discuţii”, spune comentatorul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite