Veaceslav Platon a depus o plângere în România împotriva Maiei Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Platon si Maia Sandu

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, declarat recent nevinovat în dosarul fraudelor bancare, a depus o plângere în România împotriva preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Veaceslav Platon s-a adresat cu o plângere la adresa Gabrielei Scutea, prосurorul general al parchetului de ре lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România, în care denunţă „acţiunile vădit ilegale ale cetăţenei statului român, Maia Sandu”.

În plângerea sa, Platon solicită atragerea Maiei Sandu la răspundere penală „pentru comiterea împotriva mea a mai multor infracţiuni în vederea preluării ilicite a bunurilor ce-mi aparţin”. 

Platon a explicat că plângerea a fost depusă în România „în condiţiile în care Maia Sandu, utilizând funcţia sa publică pune presiuni asupra sistemului judecătoresc somând judecătorii să nu adopte decizii care i-ar permite lui Veaceslav Platon să-şi întoarcă bunurile şi valorile de care a fost deposedat ilegal în perioada anilor 2014-2017 de căte cetăţeanul Vladimir Plahotniuc şi persoane din anturajul acestuia”.

„Consemnăm o presiune directă şi o somare necondiţionată exercitată de către Maia Sandu, preşedinte al Republicii Moldova, asupra judecătorilor naţionali din Republica Moldova în vederea impunerii acestora la adoptarea unor soluţii în defavoarea intereselor mele sau companiilor gestionate de mine, sub pretextul combaterii unor presupuse riscuri împotriva sistemului naţional de securitate”, se spune în plângerea lui Platon.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost declarat nevinovat în dosarul privind frauda bancară în care anterior fusese condamnat la 18 ani de închisoare. Decizia a fost luată ieri, 14 iunie, de către Judecătoria Buiucani, este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă emis de Veaceslav Platon.

Veaceslav Platon consideră oarecum simbolic faptul că nevinovăţia sa în faptele incriminate a fost demonstrată în instanţă la 14 iunie, exact după doi ani de când Vlad Plahotniuc a părăsit ţara. Businessmanul aminteşte că a fost anunţat în căutare internaţională „la comanda regimului Plahotniuc” şi extrădat ilegal din Ucraina în iulie 2016. El a fost învinuit de pretinse escrocherii şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt pentru care în aprilie 2017 a fost condamnat la 18 ani de închisoare.

Din momentul reţinerii preventive în iulie 2016 şi până la eliberarea sa acum un an, pe 15 iunie 2020, Veaceslav Platon a fost deţinut într-o celulă singulară din subsolul Penitenciarului nr.13.

Recent, omul de afaceri a declarat că urma a fi eliberat din închisoare încă în septembrie 2019, la trei luni de la schimbarea guvernării şi fuga din ţară a fostului lider democrat Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Veaceslav Platon, acest lucru însă nu s-a întâmplat din cauza ex-preşedintelui Igor Dodon, care „îşi făcea griji de propriul rating”.

În luna mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că „dosarul în privinţa cetăţeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate”, iar „acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenţionat denaturate şi interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzaţiile în privinţa lui Şor”. „Prin urmare, cetăţeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat şi, respectiv, ilegal îşi ispăşeşte pedeapsa”, se menţiona în declaraţia procurorului general.

Astfel, Procuratura Generală a iniţiat procedura de revizuire a dosarului lui Veceaslav Platon, iar la data de 28 mai curent procurorii au renunţat la acuzaţiile în privinţa omului de afaceri.

Imediat după anunţul Procuraturii, preşedintele Maia Sandu a venit cu o reacţie dură, dând de înţeles că acest lucru este inadmisibil, în condiţiile în care „Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite