Vadim Krasnoselski nu găseşte oportun să se întâlnească cu Igor Dodon

Vadim Krasnoselski nu găseşte
oportun să se întâlnească cu Igor Dodon

president.gopmr.ru

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, nu găseşte oportun să se întâlnească cu preşedintele Igor Dodon, întrevedere anunţată pentru luna decembrie. În opinia sa, întrevederile la nivel înalt sunt justificate doar dacă există o agendă de discuţii completă şi de actualitate. „Astăzi o astfel de agendă nu există”, a declarat Vadim Krasnoselski, citat pe pagina web a aşa-zisei instituţii prezidenţiale transnistrene, transmite IPN.

Vadim Krasnoselski a avut o întrevedere cu reprezentantul politic al Tiraspolului în reglementarea transnistreană, Vitalie Ignatiev, pentru a se informa despre activitatea grupurilor de lucru care s-au întrunit în ultima perioadă. Vitalie Ignatiev a raportat lipsă de progres în încetarea urmăririlor penale, contrar angajamentelor asumate de negociatori în noiembrie anul trecut. Fără dinamică pozitivă, potrivit lui Vitalie Ignatiev, rămâne şi problema telecomunicaţiilor, iar de trei ani nu pot fi soluţionate problemele ce ţin de aprovizionarea cu combustibil şi asigurarea activităţii plenare a căii ferate transnistrene, în partea de nord. Barierele netarifare încă mai există, lipsind întreprinderea feroviară transnistreană de posibilitatea de a-şi valorifica pe deplin potenţialul, a mai spus  reprezentantul politic al Tiraspolului în reglementarea transnistreană.
 
Ascultând raportul, Vadim Krasnoselski a confirmat stagnarea activităţilor grupurilor de lucru sau, mai exact, scăderea productivităţii în realizarea înţelegerilor asumate de participanţii procesului de negocieri. „Nu afirm că mecanismul nu funcţionează. Dar deocamdată nu am atins rezultatul aşteptat. Este foarte important să aducem subiectele de actualitate, aşa cum am făcut-o nu o dată, pe platforma formatului 5+2, unde, pe lângă partea transnistreană şi moldovenească în negocieri, la discuţii participă şi mediatorii Rusia şi Ucraina, şi observatorii OSCE, UE şi SUA”, a declarat Vadim Krasnoselski.
 
Potrivit liderului transnistrean, problemele care se află în vizorul formatului 5+2 şi reprezintă obiectul examinării în grupurile de lucru nu intră în competenţa preşedintelui Moldovei, de aceea nu este justificat să le discute cu Igor Dodon. „Preşedintele Moldovei ar trebui să aibă propria agendă, diferită de cea a formatului 5+2. Atât timp cât nu există o asemenea agendă, consider că desfăşurarea întâlnirii de dragul întâlnirii este inoportună”, a spus Vadim Krasnoselski.
 
Contactat de IPN pentru o reacţie a Preşedinţiei, Maxim Lebedinschi, purtătorul de cuvânt al şefului statului şi consilier prezidenţial în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, a declarat că nu poate să comenteze respectivele declaraţii ale liderului transnistrean, pentru că Igor Dodon nu se află în ţară şi ar fi bine să aşteptăm când revine.
 
Igor Dodon şi Vadim Krasnoselski s-au întâlnit ultima data pe 6 septembrie, la Reşedinţa de Stat de la Condriţa. Întâlnirea avut drept scop „continuarea dialogului întru consolidarea încrederii şi menţinerii stabilităţii în Zona de Securitate de la Nistru”. Tot atunci şeful statului a spus că următoare întrevedere va avea loc în decembrie. Aceeaşi perioadă a fost menţionată de şeful statului şi în cadrul unei conferinţe de presă de după vizita sa la Moscova, din perioada 31 octombrie - 1 noiembrie.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: