Una pe hârtie, alta în realitate! Partidele au cheltuit în campanie de 2-3 ori mai mult decât au declarat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În campania pentru alegerile locale, partidele politice au declarat cheltuieli de două-trei ori mai mici decât cele reale. Este concluzia unui studiu realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul".

Potrivit autorilor, concurenții electorali declară la CEC doar costurile pentru publicitate. În același timp, sunt ascunse cheltuielile pentru plata agitatorilor și politologilor, pentru organizarea concertelor, combustibil și proiecte mici, cum ar fi construirea unei fântâni. Și valoarea cadourilor electorale sau mita pentru voturi, care sunt ilegale, rămân un secret.

În urma unor interviuri cu activiștii de partid, experții au calculat, cu aproximație, că PD, PLDM și PCRM au cheltuit câte trei milioane de dolari, cu două mai puțin decât la parlamentare, iar PL - circa un milion. Totodată, PD și PL au raportat de două ori mai puțin decât au cheltuit în realitate, în timp ce PCRM și PLDM, aproximativ de trei ori mai puțin.

„Lacunele din legislație permit partidelor să interpreteze unele prevederi și să fugă de responsabilitate", a explicat Sergiu Lipceanu, unul din autorii studiului.

„RELAȚII DE TIP FEUDAL"

Aparatul central al partidelor acoperă 80% din cheltuieli la locale. „În aceste condiții, organizaţiile teritoriale cad într-o relaţie de dependenţă, de tip feudal, faţă de liderii de la Chişinău, situație ce duce la șantaj. Liderii locali pot trece la alte partide sau crea alianțe fără a ține cont de părerea celor de la centru. În schimb, liderii obțin sprijin la parlamentare, dar nu-i includ pe primele locuri pe liste pe cei din teritoriu", a spus Cornel Ciurea, expert IDIS.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite