Un lider separatist ucrainean cheamă Rusia să înceapă „operaţiunea specială” şi în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari ruşi în Transnistria FOTO arhivă
Militari ruşi în Transnistria FOTO arhivă

Liderul aşa-numitei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin, consideră că Federaţia Rusă trebuie să continue „operaţiunea specială” după ce va fi „eliberată” „Republica Populară Doneţk”. Mai exact, acesta cheamă Rusia să înceapă „o operaţiune specială” şi în regiunea transnistreană, teritoriu necontrolat de autorităţile de la Chişinău.

Acesta susţine că situaţia din regiunea transnistreană îi obligă pe ruşi să continue „operaţiunea specială”.

„Desigur, viteza este importantă pentru noi – viteza de a ajunge la frontierele constituţionale pentru a continua etapele următoare ale operaţiunii, care sunt practic necesare după ce vedem ce se întâmplă în Transnistria, ce se întâmplă în zonele de frontieră ale Rusiei”, a spus liderul separatist, potrivit Ria.

Amintim că marţi, 26 aprilie, s-au produs noi explozii în oraşul Grigoriopol din regiunea transnistreană. Două antene de telecomunicaţii au fost afectate, anunţă aşa-zisul departament de Interne de la Tiraspol, citat de Unimedia.info.

Precizăm că, în seara zilei de luni, 25 aprilie, la sediul aşa-zisului Minister de Securitate (MGB) de la Tiraspol s-au produs mai multe explozii. 

Preşedintele Maia Sandu a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Securitate în contextul exploziilor din Transnistria.

Biroul politici de reintegrare şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu atacul la sediul „structurii de securitate” de la Tiraspol. Potrivit Biroului, scopul incidentului e „de a crea pretextele pentru tensionarea situaţiei de securitate în regiunea transnistreană, necontrolată de autorităţile constituţionale”. Poziţia Chişinăului faţă de exploziile produse la Tiraspol luni seara este formulată într-un comentariu al Biroului, citat de IPN.

Ministerul Apărării al Ucrainei susţine că explozia în sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, aşa-zisul MGB este „o acţiune provocatoare organizată de serviciile speciale ruseşti”, transmite TV8.

Luni, 25 aprilie, viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, a declarat că Rusia nu vede niciun risc în regiunea separatistă a Republicii Moldova şi doreşte o soluţionare paşnică a situaţiei din stânga Nistrului. Declaraţiile oficialului rus au venit după cele ale unui reprezentant al armatei Federaţiei Ruse, potrivit căruia unul dintre scopurile fazei actuale a războiului ruso-ucrainean este să se asigure un coridor „până în Transnistria”, invocând „dovezi că populaţia vorbitoare de limbă rusă este oprimată”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite