Spre semnarea unui AIE 3?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul liberal-democrat Vlad Filat. FOTO Tudor Iovu
Premierul liberal-democrat Vlad Filat. FOTO Tudor Iovu

Conferinţa de presă a premierului Filat de astăzi 13 februarie 2013, de la ora 13.00, a confirmat faptul că AIE-2 este nefuncţională şi se impune renegocierea unui nou acord de guvernare? Este posibil oare semnarea unui AIE-3?

Premierul Filat a anunţat astăzi, 13 februarie 2013, în cadrul briefingului de presă, că PLDM iese din Alianţa de Integrare Europeană şi cere începerea neîntârziată a negocierilor privind încheierea unui nou acord cu partidele din AIE-2. Nu cred însă că acest lucru e posibil. Argument în acest sens sunt însăşi declaraţiile lui Filat, mai exact învinuirile sale dure la adresa „unui oligarh”.

Cu toţii ştim despre cine este vorba. Este adevărat că s-a lăsat şi o portiţă: s-a sugerat PD-ului că dacă se renunţă la Plahotniuc, parteneriatul PLDM-PD (şi PL) poate fi revigorat. Pare însă improbabil ca acest lucru să se întâmple, deşi s-a admis că nu există o unanimitate de viziuni în Partidul Democrat în ceea ce priveşte situaţia actuală din Republica Moldova.

Dumitru Diacov, de exemplu, a intervenit foarte autoritar acum vreo două săptămâni când Marian Lupu a lansat ideea unor alegeri anticipate. Speaker-ul parlamentului, l-a rândul său, s-a observat oarecum deranjat în anumite momente când era impus să transmisă mass-media punctul de vedere al lui Plahotniuc. Este de presupus prin urmare că mai degrabă Diacov va fi cel care ar putea să contribuie la resetarea AIE, în formula a treia, decât Lupu.

Cel mai bine ar fi dacă însuşi Plahotniuc s-ar retrage, dar acest lucru pare foarte improbabil. Aceasta ar fi garanţia sigură că un nou acord între PLDM-PD-PL poate fi semnat în vederea continuării cursului actual spre apropierea de Uniunea Europeană, cu toate suişurile şi coborâşurile inerente acestui proces anevoios, dar vital pentru viitorul ţării.  


Altfel, cu Plahotniuc parte a procesului de negociere a unui nou acord AIE nu se va ajunge la nimic. Esenţa conferinţe de presă a lui Filat este aceasta: mergem înainte, dar fără Plahotniuc. Alternativa este, aşa cum a anunţat ieri union.md, un guvern minoritar, susţinut neoficial de către PCRM. Un asemenea guvern ar fi foarte vulnerabil, aşa cum s-a dovedit mai recent în cazul României – în orice moment poate fi demis printr-o moţiune de cenzură.

Din păcate, se pare că spre asta mergem, spre un guvern minoritar. Esenţial este ca acesta să rămână la guvernare cel puţin un an şi să nu se compromită semnarea celor 3 acorduri cu Uniunea Europeană, cruciale pentru viitorul nostru. Pe urmă pot fi organizate şi alegeri anticipate, dar atunci cei din afara guvernului nu vor fi cointeresaţi în aşa ceva.

Este important ca cearta dintre partide şi anumiţi lideri să nu ne împiedice să facem pasul decisiv spre UE. La moment, spectrul anului 1999 planează ca nici odată asupra Republicii Moldova. Rămânem cu marea speranţă că liderii politici vor conştientiza măcar în al 24-lea ceas că istoria va fi necruţătoare cu ei şi urmaşii lor şi că acest pericol de a pierde o şansă care ni se dă odată la un deceniu şi jumătate, poate fi înlăturat. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite