Scriitorii cer liderilor AIE să nu atragă instituţiile statului în reglările de conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Scriitorilor din Moldova se declară îngrijorată de criza politică din ţară şi cere liderilor coaliţiei de guvernare să pună punct războiului de tip mafiot pentru a nu compromite parcursul european al Republicii Moldova.

Citeşte declaraţia adoptată de Consiliul lărgit al Uniunii Scriitorilor din Moldova:

Uniunea Scriitorilor din Moldova este îngrijorată de gravele derapaje  antidemocratice care s-au înregistrat în ultimele luni şi care ar putea submina parcursul european al Republicii Moldova.

Începând cu tragicul incident din Pădurea Domnească, ce a scos la iveală carenţe serioase în activitatea unor importante instituţii de stat, şi terminând cu recentele cazuri de percheziţii, interceptări de convorbiri telefonice şi publicarea lor în presă, încălcându-se astfel cele mai elementare norme legale  – toate acestea demonstrează că RM continuă să înregistreze  regrese la capitolul normelor juridice proprii unui  stat de drept.

Aceste fapte vorbesc despre comportamentul  absolut iresponsabil al unor demnitari de rang înalt, care pun interesele de partid mai presus de interesele ţării şi ale perspectivei de aderare la Uniunea Europeană. Lupta politică firească într-o societate democratică a degenerat într-un adevărat război de gherilă, în care au fost atrase instituţiile statului, mass-media şi societatea civilă. Moldova a ajuns în situaţia unei societăţi mafiotizate, intrate în captivitatea unor structuri oligarhice, subordonate unor interese de grup.

USM, care s-a aflat  în  avangarda procesului de renaştere naţională şi de democratizare a societăţii, are dreptul  moral să ceară politicienilor să pună capăt acestei situaţii de conflict care a provocat o stare de  derută în societate, ducând la adâncirea declinului economic în interior şi la degradarea  imaginii Republicii Moldova  în exterior. Or, UE nu va accepta în rândurile sale un stat în care Procuratura acţionează la comenzi  politice, iar demnitarii de prim rang sfidează legea. USM îşi exprimă adeziunea faţă de principiile statului de drept şi faţă de instituţiile care luptă cu corupţia şi crima organizată.

Facem apel către preşedintele Republicii Moldova, către liderii AIE să menţină dezbaterile şi confruntările politice în albia legalităţii şi civilităţii, să nu atragă instituţiile statului în războiul de tip mafiot şi în reglările de conturi. Alianţa de Integrare Europeană nu este doar a liderilor politici, ci şi a cetăţenilor care şi-au exprimat opţiunile la urnele de vot. În acest sens, nu admitem ideea unor alegeri anticipate şi demiterea actualului Guvern – unica structură de stat care asigură stabilitatea social-politică din ţară şi parcursul european al Republica Moldova.

Recenta vizită la Chişinău a celor trei miniştri de  externe, reprezentanţi ai unor  importante  ţări europene, ne demonstrează că Republica Moldova are şansa unică de a semna acordul de asociere cu UE.
Să nu permitem unor forţe distructive să ne lipsească de această perspectivă.

În cazul în care apelul nostru va fi ignorat, ne rezervăm dreptul să venim şi cu alte acţiuni în apărarea statului de drept Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite