Comuniştii au demarat „revoluţia de catifea“ cu un protest la Procuratură. „Soarta campaniei ţine mai degrabă de hazard“, consideră analiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la protest a lipsit liderul PCRM Vladimir Voronin FOTO: grenada.md
De la protest a lipsit liderul PCRM Vladimir Voronin FOTO: grenada.md

După ce sâmbătă, liderul PCRM, Vladimir Voronin, anunţa demararea unei „revoluţii de catifea“ pe teritoriul ţării, astăzi, câţiva zeci de comunişti s-au adunat în faţa sediului Procuraturii Generale, scandând „Procurorul şi Guvernul, afară!” şi „Revoluţie!”.

„De 10 zile aşteptăm vreo reacţie din partea Procuraturii pe marginea cazurilor Aeroportului şi Băncii de Economii, după ce am scris un demers. Am organizat audieri la care nimeni nu s-a prezentat. De aceea, vom face mai multe manifestaţii, un lanţ de acţiuni, pentru că nemulţumirea populaţiei, şi la sat, şi la oraş, este foarte mare, cu mult mai mare decât acum un an. Nu e vorba de complot sau lovitură de stat. Vom proceda civilizat, paşnic, pentru că pledăm pentru democraţie şi funcţionare în limitele constituţionale“, a declarat pentru „Adevărul“ deputatul comunist Eduard Muşuc.

Pe 21 septembrie, în cadrul unei acţiuni numite „Zile politice comune“ a partidului, Vladimir Voronin a citit un raport, intitulat „Criza puterii şi sarcinile mobilizării civice în Moldova“, în care anunţa demararea unei ample campanii de protest pe tot teritoriul ţării.

Vor alegeri anticipate

Scopul aşa-numitei revoluţii de catifea este de a obliga Parlamentul să demită Guvernul şi să organizeze alegeri anticipate, în contextul în care „situaţia din ţară se va agrava după summit-ul de la Vilnius“. Potrivit lui Voronin, comuniştii vor picheta zilnic sediul Procuraturii, cerând anchetarea tuturor celor care se fac vinovaţi de situaţia de la Banca de Economii şi concesionarea Aeroportului Chişinău. În plus, ei vor cere demisia membrilor Comisiei Electorale Centrale, dar şi a Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

“Partidul nostru nu ascunde că finalul acestor acţiuni îl va constitui un marş naţional în capitală, când toată Moldova trebuie să vină la Chişinău”, a declarat liderul comunist.

Socialiştii, dispuşi să colaboreze

Socialiştii s-au arătat dispuşi să se alăture iniţiativei, însă doar după ce PCRM va îndeplini o serie de condiţii: să înceteze orice colaborare sau alianţă cu partidele coaliţiei de guvernare, în special în raioane; să se dezică de deciziile votate în ultimii trei ani şi care au prejudiciat bugetul statului; să se alăture campaniei de colectare a semnăturilor împotriva primarului Dorin Chirtoacă.

„Ei sunt aliaţii alianţei, au votat împotriva alegerilor anticipate şi pentru alegea lui Timofti, au ieşit din PCRM, ne-au trădat. Ei fac parte din clientela alianţei. Cum ne pot fi ei alături?“, a  comentat comunistul Eduard Muşuc.

Analistul politic Bogdan Ţârdea consideră că şansele pentru ca PCRM să-şi atingă scopurile sunt slabe.

„Comuniştii profită de situaţia instabilă din cadrul guvernării, pe care vor s-o canalizeze în beneficiul electoral propriu. Situaţia lor e şubredă, pentru că ei nu au suportul tuturor partidelor de stânga. Doar PSD s-a angajat să-i susţină, iar PSRM a impus condiţii care, în viziunea mea, nu vor fi acceptate. Cu siguranţă le va fi complicat. Dar să nu uităm că şi sindicatele au promis proteste, în Găgăuzia au demarat anumite mişcări, există forţe în Transnistria,  nemulţumite de vectorul european. Dacă aceste eforturi s-ar coagula, situaţia ar putea lua amploare“, a declarat analistul.

Potrivit lui Ţârdea, soarta aşa-numitei revoluţii depinde de hazard, „de o combinaţie fericită a mai multor factori, întrucât PCRM nu are capacităţi oganizatorice pentru a avea succes

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite