PDM cere CEC-ului să sancţioneze Blocul ACUM. Democraţii susţin că au fost comise aceleaşi încălcări care au dus la anularea alegerilor din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a depus o contestaţie la Comisia Electorală Centrală (CEC) prin care cere sancţionarea Blocului electoral ACUM, format din Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Platforma Demnitate şi Adevăr (PDA), pentru că ar fi încălcat legislaţia electorală. PDM susţine că au fost comise încălcări similare cu cele care au dus la anularea alegerilor din Chişinău.

În contestaţia expediată la CEC, Democraţii susţin că Blocul ACUM a încălcat legislaţia electorală atunci când, pe 14 ianuarie, liderul PDA, Andrei Năstase, a postat pe pagina sa de Facebook un material video în care s-a adresat cetăţenilor să iasă masiv la vot pe 24 februarie.

PDM aminteşte că CEC a stabilit că data începerii campaniei electorale este 25 ianuarie. Potrivit democraţilor, Blocul ACUM, prin apelul lui Andrei Năstase, ar fi început campania electorală înainte de termen. În acest sens, Democraţii cer sancţionarea Blocului ACUM în conformitate cu articolul 75 (2) din Codul Electoral.

Articolul respectiv prevede următoarele: „Pentru încălcarea legislaţiei electorale, Comisia Electorală Centrală sau consiliul electoral de circumscripţie poate aplica grupului de iniţiativă sau concurenţilor electorali următoarele sancţiuni: 

a) avertisment; 

b) anularea înregistrării grupului de iniţiativă; 

c) intentarea procesului contravenţional conform legislaţiei; 

d) lipsirea de alocaţii de la bugetul de stat, ca sancţiune de bază sau complementară; 

e) solicitarea anulării înregistrării concurentului electoral. 

(3) Avertismentul se aplică prin hotărîre a Comisiei Electorale Centrale în cazul oricăror alegeri, precum şi prin hotărîre a consiliului electoral de circumscripţie – în cazul alegerilor locale. 

(4) În cazul aplicării repetate a sancţiunii sub formă de avertisment în cursul unei perioade electorale pentru încălcări privind finanţarea campaniei electorale, Comisia Electorală Centrală aplică partidelor politice înregistrate în calitate de concurenţi electorali sancţiunea complementară privind lipsirea de alocaţii de la bugetul de stat pentru o perioadă de la 6 luni pînă la un an.

(5) Anularea înregistrării se aplică la solicitarea Comisiei Electorale Centrale, iar în cazul alegerilor locale – şi la solicitarea consiliului electoral de circumscripţie, prin hotărîre judecătorească definitivă care constată: 

a) folosirea de către concurentul electoral a fondurilor financiare şi materiale nedeclarate sau depăşirea cheltuielilor peste plafonul mijloacelor din fondul electoral; 

b) utilizarea de către concurentul electoral a mijloacelor financiare din străinătate; 

c) nesuspendarea din funcţie de către candidatul care are această obligaţie. În acest caz se anulează înregistrarea candidatului independent sau se exclude din lista concurentului electoral candidatul respectiv; 

d) încălcarea de către concurentul electoral a prevederilor art. 52 alin. (3). 

(6) În cazurile prevăzute la alin.(5), Comisia Electorală Centrală sau consiliul electoral de circumscripţie adresează o cerere de anulare a înregistrării concurentului electoral, prin adoptarea unei hotărîri în acest sens, Curţii de Apel Chişinău, în cazul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, sau instanţei de judecată în a cărei rază teritorială se află consiliul electoral respectiv, în cazul alegerilor locale generale sau al alegerilor locale noi. Instanţa de judecată va examina cererea şi va emite o hotărîre asupra acesteia în decursul a 5 zile, dar nu mai tîrziu de ziua anterioară alegerilor.

Vedeţi mai jos o parte a contestaţiei depuse de PDM la CEC

x
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite