Noi restricţii pentru industria HoReCa din R. Moldova. Angajaţii şi vizitatorii vor trebui să prezinte dovada imunizării împotriva COVID-19 sau un test negativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol Sursa Shutterstock
FOTO simbol Sursa Shutterstock

În vederea discutării şi identificării unor măsuri de protecţie privind răspândirea virusului Covid-19, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a convocat o şedinţă cu reprezentanţii mediului de afaceri, în mod particular unităţile de comerţ şi alimentare publică.

În debutul evenimentului, au fost prezentaţi indicatorii de evoluţie şi gradul de infectare a populaţiei cu COVID-19, rata de contagiozitate reprezentând o tendinţă negativă sub aspect de prognozări.

În acest context, ministrul a menţionat că noile măsuri pe care le propune Ministerul Economiei au scopul de a evita un posibil lockdown, obiectivul cheie, urmărit, fiind evitarea aglomerării clienţilor agenţilor economici care prestează servicii publicului larg.

Ministrul Gaibu a menţionat că rata înaltă de vaccinare a unor categorii profesionale deja a demonstrat un impact pozitiv, fiind înregistrat un grad redus de îmbolnăvire cu consecinţe grave. Pentru angajaţii antrenaţi în relaţii cu publicul trebuie să fie asigurată o rată maximă de vaccinare pentru desfăşurarea procesului de muncă în condiţii de maximă siguranţă, fiind menţionat, totodată, despre importanţa respectării măsurilor de protecţie împotriva COVID-19.

Astfel, angajaţii care activează în sectorul HORECA şi comerţ vor trebui să prezinte cel puţin un document confirmativ anti-COVID-19, care să confirme vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore. 

De asemenea, administratorul unităţii de alimentaţie publică va decide privind declararea localului ”COVID free”, astfel vizitatorii urmează sa prezinte un act privind imunizarea, prezenţa anticorpilor, un test negativ la COVID-19, în caz contrar, localurile vor activa la o capacitate redusă.

Măsurile respective vizează unităţile de alimentaţie publică cu sală de servire; evenimentele private organizate în unităţi de alimentaţie publică; angajaţii implicaţi în prestarea serviciilor comerciale, vânzătorii şi personalul care activează în suprafeţele comerciale; unităţile de comerţ ambulant amplasate în aer liber; unităţile comerciale de comerţ cu amănuntul sau cu ridicata care dispun de suprafaţă comercială închisă şi zonele de agrement.

Sergiu Gaibu a venit cu unele recomandări privind extinderea programului de activitate a agenţilor economici, unde este posibil dacă aceasta ar duce la fluidizarea clienţilor şi ar duce la evitarea aglomeraţiilor în spaţiile închise. Ministrul a propus introducerea posibilităţii de distribuire şi comercializare a mijloacelor de protecţie la intrarea în pieţe şi centre comerciale.

Ministrul Gaibu a îndemnat reprezentanţii mediului de afaceri să dea dovadă de responsabilitate în procesul de organizare şi desfăşurarea a activităţilor în cadrul entităţilor pe care aceştia le conduc şi să informeze corect personalul din subordine despre importanţa imunizării împotriva Covid-19.

La rândul său, reprezentanţii mediului de afaceri au venit cu unele propuneri pentru autorităţi, cele mai relevante fiind identificarea unei persoane de contact din cadrul CNESP care să răspundă în termeni proximi referitor la sesizările şi neclarităţile agenţilor economici privind măsurile instituite, evaluarea posibilităţii de susţinere a mediului de afaceri în cazul aplicării unor măsuri restrictive cu impact major asupra agenţilor economici. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite