Mai multe subiecte de pe agenda reuniunilor în formatul 5+2 se amână pentru 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urmatoarea runda de negocieri in formatul 5+2 va fi organizata anul viitor, in luna februarie. FOTO Facebook
Urmatoarea runda de negocieri in formatul 5+2 va fi organizata anul viitor, in luna februarie. FOTO Facebook

Printre subiectele ce urmează să fie discutate în 2013 se numără şi subiecte ce ţin de libera circulaţie, problema şcolilor cu predare în grafia latină şi redeschiderea podului de la Gura-Bâcului. Despre aceasta s-a convenit la ultima rundă din acest an, care s-a încheiat pe 30 noiembrie, la Dublin. Următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 va avea loc în luna februarie, în oraşul Lvov din Ucraina.

Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a declarat, în cadrul unui briefing de presă la Dublin, retransmis video la Misiunea OSCE din Chişinău, că la ultima întrevedere 5+2 din acest an părţile au avut o ordine de zi lărgită, care a cuprins problemele abordate pe parcursul întregului an, şi anume cele de ordin socio-economic. O atenţie specială a fost acordată subiectului legat de educaţie, dificultăţile cu care se confruntă şcolile moldoveneşti cu predare în grafia latină în regiunea transnistreană şi acţiunile necesare de întreprins pentru asigurarea condiţiilor adecvate de funcţionare a acestora.

Eugen Carpov a menţionat că urmează a fi creat un subgrup de lucru în domeniul protecţiei drepturilor omului, cu participarea mediilor academice, instituţiilor societăţii civile de pe ambele maluri ale Nistrului şi a organizaţiilor internaţionale relevante, pentru apărarea drepturilor omului. De asemenea, este necesară intensificarea cooperării la nivelul societăţii civile şi a mijloacelor mass-media de la Chişinău şi Tiraspol pentru a promova în comun proiecte legate de consolidarea încrederii.

Potrivit Info-Prim Neo, reprezentanta Tiraspolului, Nina Ştanschi, a declarat că această rundă a fost una de totalizare, în cadrul căreia părţile au discutat despre ce s-a reuşit şi ce urmează a fi continuat în anul următor cu scopul de a păstra dinamica dialogului. Nina Ştanschi a menţionat că anul viitor vor fi abordate din nou subiectele legate de libera circulaţie a persoanelor şi a transportului feroviar. În opinia sa, la acest capitol până acum au fost înregistrate progrese.

Ambasadorul Erwan Fouéré, reprezentantul special al preşedinţiei în exerciţiu a OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, a menţionat că în acest an, cele două părţi s-au întâlnit cu regularitate. În acelaşi timp, şefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, ambasadoarea Jennifer Brush, a îndemnat părţile să ia în consideraţie recomandările experţilor în domeniul chestiunilor privind forţele de ordine şi nivelul de pregătire în situaţii de calamităţi. În cadrul reuniunii, ambasadoarea a prezentat participanţilor un raport recent în domeniul educaţiei, pe care Misiunea OSCE l-a elaborat în comun cu Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţile Naţionale.

În 2012, negocierile au fost găzduite de către preşedinţia irlandeză în exerciţiu a OSCE. Din 2013 preşedinţia OSCE va fi preluată de către Ucraina.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite