Maia Sandu: Suntem gata să ne asumăm toate costurile, inclusiv căderea Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministra Maia Sandu susţine că nu a găsit altă soluţie decât să înainteze în Parlament asumarea de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii astfel încât să propună doi candidaţi la funcţia de procuror general, transmite IPN.

Şefa executivului spune că această soluţie nu a fost cea mai elegantă, dar a fost singura pe care a putut fi identificată în această situaţie. De asemenea, Maia Sandu spune că nu va da înapoi şi nu-şi va retrage iniţiativa, iar socialiştii sunt în drept să ia o decizie în Parlament.

„Noi astăzi am luat o decizie şi nu avem de ce să anulăm această lege. Deputaţii socialişti, dar şi alţi parlamentari pot decide în legislativ ce vor face mai departe”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii de miercuri seara „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Prim-ministra spune că: „Problema este majoră, reforma justiţiei este cea mai importantă problemă, este motivul pentru care suntem în continuare în această majoritate în Parlament. Alegerea procurorului general este un element important în reforma justiţiei”. 

„Deci, este nevoie să ne asigurăm că oamenii care ajung în listă la Consiliul Superior al Procurorilor şi din care CSP face propunere pentru preşedinte sunt oameni cu integritate, oameni în care avem încredere că vor aplica legea, că vor munci pentru cetăţeni, nu pentru tot felul de găşti, aşa cum s-a întâmplat în trecut”, a adăugat Maia Sandu.

Şefa cabinetului de miniştri spune că n-a găsit altă soluţie, de aceea şi-a asumat acest risc. „Suntem gata să ne asumăm toate costurile, inclusiv căderea Guvernului. Dacă aşa vor decide socialiştii să meargă împotriva reformei justiţiei, atunci putem să ajungem şi la demisia Guvernului”, a spus Maia Sandu.

Potrivit ei, au apărut anumite întrebări legate de integritatea unor candidaţi selectaţi de Comisia de preselecţie şi aceste întrebări nu puteau rămâne fără răspuns. „Eu nu pot să admit ca această listă scurtă să ajungă la CSP şi să îmi fac speranţe că CSP va lua în serios aceste întrebări în raport cu integritatea anumitor candidaţi şi că va pune filtre la următoarea etapă”, a continuat şefa cabinetului de miniştri.

Maia Sandu spune că doar Curtea Constituţională se poate pronunţa dacă asumarea de răspundere a Guvernului pentru Legea Procuraturii este constituţională sau nu. „Pentru noi este foarte important cine va fi următorul procuror general în următorii 7 ani. De aici poate să pornească o reforme adevărată sau poate să continue dezmăţul în Procuratură aşa cum s-a întâmplat până acum”, a notat preşedinta PAS.

Şefa cabinetului de miniştri spune că nu vede de ce preşedintele ar cere demisia ministrei justiţiei, Olesea Stamate.

Ieri, 6 noiembrie, ministra justiţiei, Olesea Stamate, a declarat că va emite un ordin prin care va anula rezultatul concursului pentru funcţia de procuror general motivând că membrii comisiei de preselecţie au primit informaţii suplimentare referitoare la unii candidaţi. În plus, ministra a anunţat că unul din membrii comisiei a apreciat în mod vădit disproporţionat pe unii candidaţi, în raport cu aprecierea oferită de ceilalţi membri ai comisiei.

În aceeaşi zi, Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, potrivit căreia primul ministru, nu Comisia de preselecţie, va fi responsabil de înaintarea a două candidaturi la funcţia de procuror general, dintre care Consiliul Superior al Procurorilor urmează să selecteze persoana propusă pentru numire de către şeful statului. Legislaţia prevede că, dacă asumarea de răspundere nu este acceptată de Parlament timp de 72 de ore, intervine demisia Guvernului. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite