La solicitarea Maiei Sandu, rezultatele concursului pentru funcţia de procuror general vor fi reevaluate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Comisia de preselectare a procurorului general urmează să se mai întrunească într-o şedinţă pentru a analiza repetat informaţiile apărute în spaţiul public privind candidaţii care au ajuns pe lista scurtă. Despre aceasta a anunţat ministra Justiţiei, Olesea Stamate, într-o postare pe Facebook, transmite IPN.

Potrivit ministrei, după ce au devenit cunoscuţi candidaţii din lista scurtă, au continuat să apară informaţii de care membrii comisiei nu dispuneau la momentul evaluărilor. În acest context, se impune o reevaluare.

Olesea Stamate declară că în cadrul Comisiei nu sunt oameni care execută indicaţii, ci oameni care decid în baza faptelor. Misiunea comisiei a fost „să elimine pe de-a dreptul candidaţi toxici, cu grave probleme de integritate”. „Nu avem un Igor Popa, nu avem un Harunjen printre candidaţii care la moment sunt în lista scurtă. Nu avem oameni clar afiliaţi regimului oligarhic”, subliniază ministra.

„Nu ar fi trebuit să facem această verificare dacă în ţara asta instituţiile competente îşi făceau munca corect!”, a mai spus Olesea Stamate.

În funcţia de procuror este numit o persoană pentru şapte ani, mai mult decât mandatul actualului guvern. „Nu vreau să ratăm această şansă de a numi o persoană care să îndreptăţească speranţele şi aşteptările populaţiei. Nu ţine de nume, ţine de obiectivul final pentru care vom continua să luptăm”, a mai spus Olesea Stamate.

Igor Dodon a dat de înţeles că nu va accepta să fie modificată lista celor patru candidaţi la funcţia de procuror general, după ce premierul Maia Sandu a solicitat Comisiei de preselectare a candidaţilor să verifice de urgenţă informaţia publicată în presă şi să examineze oportunitatea reevaluării acestei liste în contextul apariţiei unor informaţii noi despre integritatea unui candidat din lista preselectată.

Amintim că marţi, 29 octombrie, Comisia de preselectare a candidaţilor la funcţia de procuror general a ales patru candidaţi, din 20 care s-au înscris în concurs. Această listă urma să fie trimisă Consiliului Superior al Procurorilor care va trebui să aleagă un singur candidat, pe care îl va propune preşedintelui ţării spre numire în funcţie.

Comisia a decis, prin consens, înaintarea către Consiliul Superior al Procurorilor lista următorilor candidaţi: Crîşmaru Oleg; Gribincea Vladislav; Soltan Veaceslav; Stoianoglo Alexandr.

De menţionat că noua guvernare a mai anulat anterior un concurs, când Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi a selectat, pe 24 iulie, câştigătorii pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională din partea Legislativului, însă rezultatul a fost anulat, fiind numiţi în funcţii alţi doi judecători, fără concurs, Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite