Iurie Leancă, desemnat premier interimar: „M-am aşteptat la o altă turnură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iurie Leancă, viceprim-ministru, ministru de Externe, a fost desemnat în calitate de premier interimar. Preşedintele Nicolae Timofti a semnat astăzi un decret în acest sens, iar şeful diplomaţiei va prelua interimatul funcţiei începând cu ziua de joi.

UPDATE Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a semnat decretul de desemnare a lui Iurie Leancă în calitate de prim-ministru interimar, până la formarea noului Guvern.

“Preşedintele a luat act de hotărârea Curţii Constituţionale şi va acţiona în conformitate cu prevederile Constituţiei şi legislaţiei pentru executarea hotărârii. Preşedintele a discutat cu premierul despre situaţia politică creată şi astăzi l-a convocat pe viceprim-ministrul Iurie Leancă în vederea desemnării sale”, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului statului Vlad Ţurcanu.

Ţurcanu a precizat că şeful statului va continua procedurile legale cu privire la desemnarea unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru. El a adăugat că Nicolae Timofti consideră că a acţionat corect referitor la desemnarea lui Vlad Filat, doar că acţiunile sale au fost interpretate diferit de Înalta Curte. „Preşedintele a acţionat corect atât din punct de vedere politic, cât şi constituţional. El este un om al legii şi nu al interpretărilor”, a spus Ţurcanu.

Totodată, preşedintele ţării va continua consultările cu fracţiunile parlamentare, în vederea desemnării unui alt candidat la funcţia de prim-ministru.

"Este decizia preşedintelui, care nu este obligat să se consulte cu fracţiunile parlamentare. Eu m-am aşteptat la o altă turnură, mai puţin dramatică decât cea pe care o avem astăzi. Mă aşteptam ca joi să avem un guvern funcţional. Prin decizia preşedintelui, nu am avut o altă soluţie sau opţiune decât să accept. Eu îmi doresc să mă ocup de ceea ce ştiu cel mai bine. Sunt specialist în relaţii internaţionale, am reuşit să facă faţă provocărilor din această perioadă şi aş vrea pe viitor să mă ocup de ceea ce pricep. Bănuiesc că colegii vor saluta decizia", a declarat Iurie Leancă după întrevederea cu Nicolae Timofti.

Curtea Constituţională a decis, aseară, că Vlad Filat a fost înaintat ilegal de preşedinte pentru funcţia de premier, pe motiv că Guvernul Filat 2 a fost demis printr-o moţiune de cenzură subsuspiciunea de acte de corupţie, fiind afectată integritatea sa. Hotărârea a fost votată de toţi cei şase judecători CC.

Ambasadorul Dirk Schuebel, şeful misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat pentru „Adevărul“ că a fost surprins de decizia Curţii Constituţionale şi că speră că, indiferent cum vor evolua lucrurile - spre instituirea unui nou guvern sau spre parlamentare anticipate, important este să fie reinstaurată cât mai repede stabilitatea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite