Ion Dron: Reforma Guvernului nu are componenta socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Iniţiatorii reformei Guvernului au admis o greşeală, pentru că au ţinut cont doar de componenta administrativ-juridică, dar n-au luat în considerare componenta social-politică. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron, în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

„Despre componenta socială nimeni nu a vorbit în cadrul acestei reforme. Şi când spun componenta socială mă refer la faptul după ce criterii va fi selectată echipa nouă, după ce criterii va avea loc mişcarea pe scara ierarhică”, a spus Ion Dron. De asemenea, preşedintele CIMAP a menţionat că a examinat atent documentele ce se referă la reformă şi nu a văzut nicăieri instrumentarul cu ajutorul căruia va fi implementată.

Analistul politic Pavel Midrigan a menţionat că este de acord cu forma reformei, dar nu şi cu conţinutul. Potrivit lui, statistica arată că în Republica Moldova sunt 710 mii de lucrători dintre care 200 de mii sunt în sectorul de stat. „Avem cam mulţi funcţionari publici şi uneori funcţiile lor se dublează”, a spus analistul. Potrivit lui, din acest punct de vedere într-adevăr Guvernul trebuia revizuit, dar în ceea ce ţine de faptul cum va fi implementată reforma, rămâne o enigmă.

În opinia jurnalistei Irina Astahova, deocamdată, reforma este mai mult formală pentru că atunci când se spune despre reducerea ministerelor aceasta nu înseamnă că va fi redus numărul funcţionarilor de stat. „În spatele ministerelor pe care le-au unit sunt numeroase direcţii, agenţii. Nimeni nu a spus că vor fi comasate ministerele şi astfel numărul oamenilor angajaţi în aparatul de stat se va reduce”, a spus jurnalista. În opinia ei, această reformă este una politică, adică Guvernul a scăpat de partenerii liberali şi de cei care probabil nu-i conveneau.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite