Ion Ştefăniţă: Moldova are un patrimoniu bogat, dar nevalorificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Stefanita consilier CMC FOTO Alexandru Tarlev

Republica Moldova are un patrimoniu divers, bogat şi cu potenţial, doar că acesta rămâne nedescoperit. Potenţialul turistic al patrimoniului nu este valorificat, iar în consecinţă nu se explorează la maxim valoarea lor economică. Opinia a fost exprimată de directorul general al Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a monumentelor (AIRM), Ion Ştefăniţă, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Potrivit lui, este important ca generaţia tânără, dar şi societatea în ansamblu să fie educată în spiritul unei atitudini responsabile faţă de patrimoniul cultural şi să înveţe despre valoarea economică pe care o poate aduce acesta. „Prin intermediul acestui patrimoniu noi putem dezvolta satele noastre, oraşele noastre, ţara noastră”, consideră Ion Ştefăniţă.

Potrivit directorului general AIRM, în Republica Moldova a existat o indiferenţă totală faţă de tot ce înseamnă patrimoniu cultural şi natural, mai multe situri fiind într-o situaţie avansată e degradare. Însă, după 2010 încoace, acestora „le-a fost stabilit diagnosticul”, iar pentru a fi „tratate” e nevoie de resurse umane profesioniste. În acest context, el a îndemnat tinerii care fac studii în Moldova în domeniul patrimoniului cultural să-şi continue formarea profesională în Franţa, unde sunt peste 20 de universităţi care oferă această posibilitate, apoi să se întoarcă în ţară şi să pună în practică cunoştinţele acumulate.

Un pas în acest sens a fost şi vizita de documentare şi formare profesională în Departamentul Vendee, Franţa, în perioada 12-16 mai, a unui grup de unsprezece persoane, printre care şi studenţi masteranzi în patrimoniu istoric şi turism cultural la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Ei au avut posibilitatea să afle cum are loc managementul celor şase situri istorico-culturale din respectivul Departament şi nu doar. „Exemplele pozitive descoperite în Franţa acum le cunosc şi studenţii din Moldova. Pentru ei a fost o resetare naţională în acest domeniu. Noi în domeniul culturii avem nevoie de oameni pregătiţi”, a spus Ion Ştefăniţă.

Directorului general AIRM susţine că în Departamentul Vendee, turismul este activitatea numărul unu, având anual o cifră de afaceri de 2,6 miliarde de euro. Litoralul de care dispune are 250 de km şi este arie protejată. Anual aici au loc peste 1500 de evenimente, festivaluri, concerte.

„Turiştii lasă bani ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă a Departamentului. Această lecţie a valorii economice a patrimoniului trebuie să o înveţe toţi din Republica Moldova, funcţionari la nivel înalt şi cei locali, persoanele fizice. Toţi pot învăţa de la francezi aceste elemente care noi ne facem că nu le observăm. Trebuie să gândim motivat, să suflecăm mânicile şi să dezvoltăm statul”, a conchis Ion Ştefăniţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite