Igor Munteanu cere investigarea celor implicaţi în preluarea terenului ZEL Bălţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO moldnova.eu
FOTO moldnova.eu

Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului, deputatul Igor Munteanu, a depus o sesizare la Procuratura Anticorupţie în care solicită pornirea urmăririi penale în privinţa funcţionarilor şi ex-funcţionarilor implicaţi în „schema de preluare a terenului de pe strada Sprâncenoaia, nr. 1”, municipiul Chişinău, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, Igor Munteanu a declarat că intervenţia Guvernului prin asumarea răspunderii pentru preluarea unui teren transmis Zonei Economice Libere Bălţi în 2018, a adus pagube ZEL, dar şi investitorilor străini, care aşteaptă din partea Republicii Moldova reguli clare şi stabilitatea juridică necesară activităţilor de afaceri.
 

Deputatul se declară mulţumit de decizia Curţii Constituţionale din 29 septembrie, prin care instanţa a declarat neconstituţionale prevederile legii referitoare la Zona Economică Liberă „Bălţi” adoptate prin angajarea răspunderii de către Guvern. Potrivit lui Igor Munteanu, decizia CC „pune punct unei practici total improprii de folosire a conceptului de asumare a răspunderii pentru scopul banal de preluare şi monetizare a unor resurse şi proprietăţi în interes de grup, în contradicţie flagrantă cu scopurile afişate public şi în detrimentul separaţiei puterilor în stat”.

Igor Munteanu a spus că, în ultimii zece ani, ZEL Bălţi a devenit un motor de creştere economică în Republica Moldova, o platformă de atragere a investiţiilor străine şi un generator de locuri de muncă. Aceasta a atras circa 200 de mln de dolari şi a creat peste 11 mii locuri de muncă. Conform proiectului ZEL, agreat de Guvernul ţării, se planifica crearea unui parc de inginerie aplicată şi cercetare, care urma să facă conexiunea între corporaţiile transnaţionale şi IMM-urile din Republica Moldova.

Potrivit deputatului, Parlamentul a făcut modificări la legea privind ZEL „Bălţi”, iar ZEL primea încurajări din partea statului că proiectul lor este valoros şi va fi susţinut. Totuşi, la patru luni de la legea adoptată de Parlament, Guvernul decide să intervină printr-o asumare de responsabilitate guvernamentală, anulând art.1 alin (2) din legea nr.26.2010 privind ZEL Bălţi, şi preluând controlul asupra terenului din centrul capitalei. Acţiunea Guvernului s-a făcut, astfel, contrar prevederilor legale, „cu încălcarea procedurilor stabilite de legislaţie la asumarea răspunderii guvernamentale şi, aparent, în interesul unor grupuri de profitori, susţinuţi de fostul Guvern Filip”, a declarat Igor Munteanu.

Parlamentarul precizează că proiectul de Hotărâre a Guvernului nr.400, avea avize negative de la MF, MEI şi CNA. A fost prezentat de Vladimir Baldovici, director general al Agenţiei Proprietăţi Publice şi intens lobat de Iurie Ciocan, Şeful Centrului de Implementare a Reformelor.

Curtea Constituţională a accentuat că acceptarea ideii că Guvernul îşi poate angaja răspunderea asupra unui proiect de lege în mod discreţionar, oricând şi în orice condiţii, ar echivala cu transformarea acestei autorităţi în autoritate publică legiuitoare, concurentă cu Parlamentul, şi că eludarea principiilor şi criteriilor enunţate la angajarea răspunderii de către Guvern poate determina încălcarea normelor constituţionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite