Igor Grosu: Pâinea s-a scumpit. Stopaţi exportul de grâu din rezerva de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Grosu, lider PAS
Igor Grosu, lider PAS

La semnalele din teritoriu că pâinea s-a scumpit, chiar şi cu un leu, preşedintele interimar al Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Grosu, a comentat că problema este că nu s-a stopat exportul grâului din rezerva de stat în contextul secetei de anul trecut. La un briefing de presă, acesta a cerut ca Guvernul să interzică de urgenţă exportul, iar grâul din rezerva de stat să fie acordat morilor şi brutăriilor, transmite IPN.

„Acum o lună şi ceva, pe platforma Consiliului Suprem de Securitate, au fost discuţii legate de acel scandal sau schemă, mai bine zis, pusă la cale de ministrul agriculturii Perju, din întâmplare şi prin coincidenţă cumătrul lui Igor Dodon, de şeful Agenţiei Rezerve de Stat, un coleg mai vechi al ministrului afacerilor interne Voicu. Ulterior, s-a aflat că în joc mai este şi un oligarh, un monopolist pe piaţa de cereale – şi grâu, şi floarea-soarelui – un oarecare Vazha. Au pus la cale o schemă prin care şi-au propus să scoată, sub pretextul împrospătării grâului din rezerva de stat, au pus la cale să exporte acest grâu din ţară”, a declarat Igor Grosu.

Potrivit parlamentarului, în contextul secetei de anul trecut, când roada la grâu a fost de două ori mai mică, PAS a atenţionat despre riscul creşterii preţului la pâine. Formaţiunea a solicitat să fie introdus moratoriu la exportul grâului din rezerva de stat. 

„Însă, guvernul lui Dodon a tot insistat că astfel de pericole nu există şi că în ţară este suficient grâu. Iată că am ajuns să vedem că şi atunci, şi acum, au minţit. Pentru că în spatele acestor declaraţii nu a fost decât interesul financiar al lui Dodon şi al acestui oligarh. Aceleaşi scumpiri care s-au produs la uleiul de floarea-soarelui iar fac parte din înţelegerea dintre Dodon şi acest oligarh, fost partener al lui Plahotniuc, care în lipsa acestuia şi-a găsit un alt partener – un hoţ şi un fricos în persoana lui Dodon”, a mai spus Igor Grosu.

PAS i-a solicitat premierului interimar să ia toate măsurile pentru a interzice exportul de grâu din rezerva de stat. „Gândiţi-vă, vă rog frumos, la oameni, nu la Dodon, care este gata să dea foc la ţară, care este gata să facă orice pentru a-şi salva pielea de toate încălcările, schemele, kulioacele etc.”, a declarat liderul PAS. Acesta a mai spus că „în aceste clipe partenerul lui Dodon, cu ajutorul lui, încarcă grâul din Portul Giurgiuleşti şi a reuşit să obţină permis de la şeful Vămii pentru a-l exporta.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite