FOTO Ziua protestelor la Chişinău. Două partide şi Platforma DA au cerut alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coloana Partidului Nostru. FOTO: Alexandru Tarlev
Coloana Partidului Nostru. FOTO: Alexandru Tarlev

La Chişinău s-au desfăşurat trei proteste împotriva desemnării unui candidat PD la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. Partidul Socialiştilor, Partidul Nostru şi Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”  au cerut alegeri anticipate în cadrul manifestaţiilor din 16 ianuarie.

Mii de simpatizanţi ai PSRM, PN şi Platformei DA au ieşit duminică în centrul Chişinăului pentru a-şi exprima dezacordul faţă de realizarea unei noi majorităţi parlamentare coagulate în jurul PD care l-a desemnat pe ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiei în exerciţiu, Pavel Filip, la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova.  

Simpatizanţi ai Partidului Politic Partidul Nostru, condus de către Renato Usatîi, au organizat un marş în capitală cerând alegeri parlamentare anticipate. Renato Usatîi a spus în faţa mulţimii că nu trebuie să i se permită majorităţii parlamentare create să învestească un guvern condus de un prim-ministru din partea Partidului Democrat.

La acţiunea de protest din faţa sediului Parlamentului s-a scandat „Jos Plahotniuc!”. Protestatarii au cerut alegeri parlamentare anticipate. Cei din faţa Parlamentului au mai scandat şi „Moldova!”, iar de pe scenă se scanda că ţara aparţine oamenilor , iar pentru a evita haosul şi un maidan cum a fost în Ucraina trebuie organizate alegeri parlamentare anticipate.

Simpatizanţii şi membrii Partidului Socialiştilor au cerut organizarea alegerilor anticipate. Protestatarii au mărşăluit pe străzile capitalei în două coloane spre sediul Parlamentului, unde au declarat că sunt împotriva formării unui guvern şi au cerut dizolvarea Parlamentului.

Preşedintele fracţiunii socialiştilor în Parlament, Zinaida Grecianîi, a menţionat că actualul Legislativ, care a fost ales pe 30 noiembrie 2014, nu a reuşit să unească societatea, să facă legi care să aducă prosperitate. „De aceea, acest Parlament trebuie să plece. Politicienii trebuie să vină în faţa poporului şi cetăţenii trebuie să decidă cine trebuie să guverneze în această ţară. Scopul celor de la guvernare este să-şi umple buzunarele, iar noi nu trebuie să le permitem să facă acest lucru”, a declarat Greceanîi.

În Piaţa Marii Adunări Naţionale s-a desfăşurat protestul Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”.   Liderul platformei DA, Andrei Năstase, a spus că după ce şeful statului a desemnat la funcţia de premier, candidatul majorităţii, poporul a fost din nou trădat. Potrivit lui, retragerea lui Ion Păduraru, candidatul desemnat de preşedinte, a creat circumstanţe pentru preşedinte şi pentru „ mafie”.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite