Dodon, convins că sistemul actual de vot pleacă în istorie: Va fi cel propus de Plahotniuc sau cel propus de mine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon se arată convins că actualul sistem de electoral din Republica Moldova, cel proporţional, nu va mai exista la următoarele alegeri parlamentare. Potrivit şefului statului, acesta ar urma să fie înlocuit fie cu sistemul de vot uninominal, propus de PDM, fie cu cel mixt, propus de preşedintele ţării.

„Sistemul care este acum, el nu va mai fi la sigur. Sistemul care este acum pe partide, el pleacă în istorie. Va fi unul din două. Sau sistemul propus de PD, de Plahotniuc, sau va fi sistemul propus de mine, mixt. Sau uninominalul PD-ului sau mixtul socialiştilor. Eu consider că sunt şanse reale ca să insistăm să fie mixtul. Eu cred că este unica variantă de compromis în această situaţie”, a declarat Igor Dodon miercuri, 19 aprilie, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Dodon califică iniţiativa sa privind trecerea la votul mixt, în pofida celui uninominal propus de PDM, drept „o luare de atitudine din partea preşedintelui ţării” în situaţia de conflict în care, în opinia şefului statului, se află societatea, dar şi clasa politică din Moldova. 

El a subliniat că votul mixt ar fi o variantă de compromis, atunci când PDM-ul propune categoric doar implementarea votului uninominal, iar o altă parte a clasei politice doar menţinerea actualului sistem electoral proporţional.

„În această situaţie preşedintele este obligat să vină cu o propunere de alternativă”, a notat Igor Dodon.

Dacă va fi adoptat sistemul electoral uninominal, Dodon nu exclude că ar putea scoate lumea în stradă la proteste.

Într-o postare pe blogul său, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a afirmat că formaţiunea pe care o conduce este pregătită să le ofere cetăţenilor dreptul de a alege în mod direct deputatul, sa aibă parte de alegeri populare adevărate, în sistem uninominal. 

„Acest lucru se va produce indiferent de încercările PSRM de a stopa acest proces”, preciza Plahotniuc.

Preşedintele ţării a anunţat marţi, 18 aprilie, în cadrul unui briefing de presă, că există riscul ca proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral uninominal să fie adoptat în Parlament, chiar în timpul cel mai apropiat. Din această cauză, şeful statului a venit cu propria propunere vizavi de această problemă şi anume de a implementa sistemul electoral mixt. Totodată, preşedintele a subliniat că se va opune votului uninominal.

În replică, democraţii au afirmat că în continuare pledează pentru votul uninominal, dar sunt gata să discute şi despre votul mixt. Anterior, ei au confirmat că au voturile necesare pentru adoptarea proiectului de lege privind introducerea votului uninominal.

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, despre iniţierea unei campanii de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, precum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. În aceeaşi zi a început o amplă campanie de mediatizare privind necesitatea implementării votului uninominal.

Intenţia lui Plahotniuc de a modifica sistemul electoral a fost criticată de către Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, Sergiu Mocanu, Vladimir Voronin, Renato Usatîi, Grupul parlamentar Popular European şi chiar colegul de guvernare a democratului, liberalul Mihai Ghimpu. Inclusiv mai multe ONG-uri s-au expus împotriva acestei iniţiative.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite