Criza gazelor din R. Moldova. Parlamentul a decis deconectarea aproape integrală de la agentul termic a încăperilor clădirii garajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament Chisinau IPN

Secretariatul Parlamentului a decis deconectarea aproape integrală de la agentul termic a încăperilor clădirii garajului, cu o suprafaţă totală de circa 9 mii de metri pătraţi. Ca urmare a acestei măsuri, se obţine o economie considerabilă a volumului de energie termică consumată şi, astfel, se reduc semnificativ cheltuielile, se arată într-un comunicat de presă.

Totodată, instalaţiile de încălzire ale celorlalte edificii ale Parlamentului sunt monitorizate şi ajustate în permanenţă. În zilele de odihnă şi de sărbători acestea sunt programate la temperaturi minime, iar unele dintre ele sunt deconectate complet. Şi instalaţiile alternative de asigurare cu agent termic sunt deconectate în zilele de odihnă şi de sărbători. 

În acelaşi timp, consumul de gaze naturale la cazangeria autonomă care alimentează clădirea de bază a instituţiei este monitorizat continuu şi ajustat în funcţie de temperatura aerului de afară.

Preţul de achiziţie al gazelor naturale, furnizate de concernul rus Gazprom către Moldovagaz, constituie în luna ianuarie 646 de dolari pentru o mie de metri cubi, reieşind din formula de calcul inclusă în contractul în vigoare. Dacă se menţine preţul actual de achiziţie, tariful pentru consumatorii finali ar putea să crească până la 14,6 lei. O confirmă vicepremierul Andrei Spînu, potrivit căruia calculele preliminare arată că, dacă preţul cu care se cumpără gaz de la Gazprom rămâne ridicat, Moldovagaz va fi obligată să solicitate ANRE o majorare de tarif.

Moldovagaz a comunicat, pe 13 ianuarie, că a transferat în întregime către Gazprom plata pentru gazele naturale furnizate în luna decembrie. Compania îi îndeamnă pe consumatori să achite în termenele stabilite volumele de gaze facturate, care expiră în data de 15 ianuarie pentru consumatorii noncasnici, şi 20 ianuarie pentru cei casnici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite