Cine este autorul jocurilor de noroc cu taxele locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputaţii au decis că primăriile nu sunt în drept să stabilească taxe mai mari pentru cazinouri şi păcănele
Deputaţii au decis că primăriile nu sunt în drept să stabilească taxe mai mari pentru cazinouri şi păcănele

O modificare legislativă care prevede plafonarea a 12 taxe locale, operată de Parlament, la iniţiativa expremierului Zinaida Greceanâi va afecta bugetele a zeci de primării din ţară. Experţii susţin că deputaţii au ignorat principiul autonomiei locale

La penultima şedinţă a Parlamentului din 2013, deputaţii din majoritatea parlamentară (PLDM, PD, PLR) împreună cu socialiştii au inclus şi votat în cadrul Legii cu privire la politica bugetar-fiscală pentru anul 2014 şi câteva amendamente ce se referă la taxele stabilite de autorităţile pubice locale.

Prin urmare, primăriile nu vor putea stabili taxe locale mai mari de un anumit plafon. Este vorba de cel puţin 12 taxe locale, inclusiv pentru amenajarea teritoriului, organizarea licitaţiilor şi loteriilor, amplasarea publicităţii, aplicarea simbolicii locale, pe unităţile comerciale şi de prestări servicii de deservire socială, de piaţă etc. În plus, a fost anulată taxa pentru colectarea deşeurilor.
Modificările au avut efectul unei veritabile bombe pentru primăriile a zeci de oraşe, care s-au trezit peste noapte că pierd venituri de sute de milioane de lei şi vor trebui să-şi revadă din mers bugetele pentru 2014.

„Adoptarea acestor modificări reprezintă un act abuziv, ilegal şi neconstituţional, îndreptat împotriva comunităţilor urbane şi, în genere, împotriva autonomiei locale. Parlamentul a operat aceste modificări legislative fără evaluarea obligatorie a impactului, după ce bugetele locale au fost deja adoptate şi fără a prevedea compensarea pierderilor cauzate prin astfel de acte tardive“, susţine Tatiana Badan, preşedinta Congresului Autorităţilor Locale din Moldova.

Deputaţii, acuzaţi de lobby

Bunăoară, primarul din Orhei, Vitalie Colun, susţine că oraşul său va rata aproape 10% din venituri planificate. „Banii respectivi erau prevăzuţi pentru iluminatul stradal, salubrizare, amenajarea teritoriului etc. În acest caz, vom fi nevoiţi să reducem din finanţarea acestor servicii sau chiar să renunţăm la unele dintre unele“, a spus edilul, ales pe listele PLDM.

Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, i-a acuzat pe legiuitori că ar proteja interesele unor agenţi economici din domeniul jocurilor de noroc. „În loc de Parlamentul Republicii Moldova, trebuie să fie scris cazinoul principal al ţării. Proprietarii de cazinouri şi săli de jocuri cu noroc ne-au dat deja în judecată, nefiind de acord cu taxele. Nu au plătit nimic şi acum şi-au găsit protecţie în Parlament“, s-a indignat liberalul.

Cine-i autorul?

Primarul oraşului Soroca, comunista Elena Botnarenco, a anunţat chiar că deputatul liberal-democrat Alexandru Cimbirciuc ar fi promovat proiectul pentru a plăti mai puţine taxe locale şi a-şi proteja afacerile din localitate.
În replică, deputatul afirmă că de, fapt, iniţiativa aparţine socialistei Zinaida Greceanâi.

„Am propus să fie votată pentru că ştiu că în multe localităţii primăriile au majorat abuziv taxele şi astfel agenţii economici sunt nevoiţi să îşi stopeze activitatea. Există şi un studiu care demonstrează acest lucru“, ne-a explicat Alexandru Cimbirciuc. Nu ne-a oferit, însă, studiul sau date concrete privind taxele exagerate şi firmele închise. „Pentru astfel de informaţii, adresaţi-vă la Fisc şi Camera Înregistrării de Stat“, ne-a sfătuit legiuitorul.

Autoarea proiectului, Zinaida Greceanâi, dă vina pentru situaţia creată pe guvernanţi. „Anterior, a existat o plafonare a taxelor locale, dar în 2011 sau în 2012 Alianţa pentru Integrare Europeană a eliminat această prevedere. Excluderea plafonului nu a stimulat, însă, acumularea unor venituri suplimentare la bugetele locale. Unele autorităţi publice s-au folosit de această oportunitate pentru a se răfui cu oamenii de afaceri care nu fac parte din partidele de la guvernare şi au majorat de zeci de ori unele taxe. Avem sute de plângeri de la oameni de afaceri“, a precizat fostul premier din timpul guvernării comuniste.

Excluderea plafonării taxelor nu a stimulat creşterea veniturilor la bugetele locale. Zinaida Greceanâi, autoarea proiectului

Fără avizul comisiei de profil

Proiectul nu a fost avizat nici de Ministerul Finanţelor, nici de Comisia parlamentară administraţie publică. „Este un atentat evident la autonomia locală. Vom convoca vineri o şedinţă specială a comisiei, la care sunt invitaţi reprezentanţii Ministerului Finanţelor, a administaţiilor publice locale, dar şi pe autorii iniţiativei. Ulterior, vom decide cum vom proceda“, ne-a asigurat şeful comisiei, deputatul comunist Eduard Muşuc.

Deputaţii liberali au contestat deja la Curtea Constituţională prevederile care au stârnit controverse, pe motiv că ar încălca principiul autonomiei locale.

Şi liberal-democraţii au anunţat că, într-un târziu, se vor consulta cu primarii.

„Au renunţat la principii şi valori“

Directorul de programe la centrul Expert-Grup Dumitru Budianschi susţine că Parlamentul era obligat să consulte aleşii locali. „Putea fi chiar o modificare ideală, dar felul cum a fost promovată şi adoptată denotă o totală lipsă de respect din partea legiuitorilor faţă de autorităţile locale“, a comentat expertul.

Potrivit specialistului, dacă au fost semnalate unele încălcări şi exagerări la stabilirea taxelor locale, guvernarea ar fi putut interveni pe alte căi. „Parlamentul nu era în drept să stabilească un plafon, ci putea veni cu anumite reglementări. La noi, însă, de dragul unor rezultate imediate, se renunţă şi la principii, şi la valori“, a declarat Dumitru Budianschi.

Felul în care a fost adoptată legea denotă o lipsă totală de respect faţă de primării. Dumitru Budianschi, economist
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite