Avocatul Poporului sesizează CC privind dreptul cetăţenilor din diasporă la votare

Avocatul Poporului sesizează
CC privind dreptul cetăţenilor din diasporă la votare

Mihail Cotorobai FOTO IPN

Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, solicită magistraţilor Curţii Constituţionale să examineze în regim de urgenţă constituţionalitatea interzicerii votării, pentru moldovenii din diasporă, în baza buletinelor de identitate şi a paşapoartelor expirate, transmite IPN.

În sesizare, avocatul poporului scrie că interdicţia pentru cetăţenii moldoveni de a vota peste hotare în baza buletinului sau paşaportului expirat este contrară Constituţiei. În opinia sa, interdicţia este un tratament diferenţiat în raport cu cetăţenii care votează în ţară, care pot vota în baza buletinelor de identitate, inclusiv a celor provizorii. Potrivit lui Mihai Cotorobai acest tratament diferenţiat aduce atingere substanţei drepturilor electorale ale cetăţenilor din diasporă şi încalcă dreptul acestora de a alege.
 
Mihai Cotorobai mai spune că dreptul la vot este unul relativ şi exerciţiul acestuia poate fi supus unor limitări. Totuşi, aceste limitări nu trebuie să constituie bariere în exercitarea dreptului la vot de către cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în străinătate. „Orice restricţie asupra drepturilor electorale nu trebuie să fie de natură de a exclude unele persoane sau grupuri de persoane de la participarea la viaţa politică a ţării”, se spune în sesizare.
 
Având în vedere faptul că la 24 februarie vor avea loc alegeri parlamentare, avocatul poporului solicită examinarea cât mai curând posibilă a sesizării pentru a permite tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de domiciliu sau reşedinţă, locul aflării permanente sau temporare, de a-şi exercita dreptul la vot fără bariere nejustificate şi disproporţionate.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: