Andrian Candu: Alegerile parlamentare anticipate se vor organiza în cadrul sistemului electoral mixt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrian Candu

Fostul preşedinte al Parlamentului, vicepreşedintele PDM Andrian Candu, susţine că în cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, scrutinul se va desfăşura conform sistemului electoral mixt. Deşi Blocul ACUM insistă că alegerile anticipate trebuie să se desfăşoare în baza sistemului proporţional, dacă acestea vor avea loc, democratul afirmă că acest lucru „este imposibil”.

„Am văzut că şi colegii independenţi din Parlament au făcut o sesizare la CCM, deşi nu cred că era nevoie să se meargă la CCM. Lucrurile erau foarte logice. Legislaţia şi tot ce înseamnă lege are o anumită logică, dacă procesul a  fost pornit, şi mă refer la alegerile parlamentare din februarie, cu un anumit sistem şi dacă ceva nu s-a realizat şi se repetă alegerile, dacă vorbim de alegerile parlamentare anticipate, ele trebuie organizate în acelaşi sistem”, a declarat Andrian Candu într-un interviu pentru Realitatea.md.

În opinia sa, trecerea la sistemul propoţional de vot ar însemna că „noi schimbăm regulile în timpul jocului”. 

„Plus, că pe lângă această logică, sunt şi multe alte recomandări de la Comisia de la Veneţia şi multe alte angajamente internaţionale care spun clar că orice schimbare de sistem trebuie să fie făcute cu cel puţin un an înainte. Ai nevoie de avizul pozitiv al Guvernului, deoarece sunt schimbări din punct de vedere al bugetului. Astfel, dacă este cineva care visează că eventualele alegeri anticipate se vor organiza pe un al sistem decât mixt, greşeşte foarte amarnic”, a mai spus Candu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite